Mediķiem ar 10 miljoniem algu pieaugumam par maz, rīkos pirmsstreika sarunas
3. novembrī pie Saeimas nama jau notika mediķu arodbiedrības pikets.
Sabiedrība
2015. gada 17. novembris, 13:17

Mediķiem ar 10 miljoniem algu pieaugumam par maz, rīkos pirmsstreika sarunas

Jauns.lv

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) padomes sēdē nolēma neapstāties pie piešķirtajiem desmit miljoniem eiro mediķu algu pieaugumam un rīkot pirmsstreika sarunas ar Veselības ministriju (VM).

Neraugoties uz Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājas Aijas Barčas (ZZS) teikto, ka piešķirtie desmit miljoni eiro ir maksimālais finansējums, kāds šobrīd pieejams, kā arī to, ka, izlemjot streikot un nepieņemot minēto finansējumu, pastāv iespēja to pazaudēt vispār, arodbiedrība padomes sēdē atbalstīja nostāju, ka ar piešķirtajiem desmit miljoniem eiro ir par maz mediķu algām.

Līdz ar to arodbiedrība lēma iesniegt VM savas prasības par algu pieaugumu 10% apmērā, kam būtu nepieciešami 22 miljoni eiro, un nolēma veidot izlīgšanas komisiju jeb rīkot pirmsstreika sarunas. Tāpat no VM tiks prasīts skaidrs plāns, kā šī nauda tiks sadalīta un kā tā nonāks līdz pašiem darbiniekiem. Tāpat arodbiedrība vēlas ar VM apspriest jautājumu par atbalsta personāla algu paaugstināšanu.

Lēmumu par tālāko rīcību pēc sarunām ar VM arodbiedrība plāno pieņemt līdz 30.novembrim.

Mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris gan norādīja, ka arodbiedrība neplāno atteikties no jau piešķirtajiem desmit miljoniem eiro. Viņš žurnālistiem atzina, ka Barčas brīdinājumu, ka streikojot pastāv iespēja nesaņemt arī jau piešķirtos desmit miljonus eiro, uztver kā "pārbaudes akmeni" Saeimas deputātu politiskajam briedumam. "Ja deputāti vēlas rūpēties par veselības aprūpi, šie desmit miljoni eiro, ja jau tikuši atrasti, nevar tikt apšaubīti. Jautājums ir par to, vai nevar atrast mediķiem vēl "nedaudz vairāk"", piebilda Keris.

Barča uz žurnālistu jautājumu, vai mediķiem tiešām ir iespēja šos desmit miljonus pazaudēt, atbildēja, ka politikā viss ir iespējams un viņa baidās, ka, pieprasot lielāku paaugstinājumu uzreiz, var zaudēt arī jau panākto progresu.

Saskaņā ar Streiku likumu, arodbiedrība šodien nevarēja lemt par streika rīkošanu. Pirmais solis ir izlīgšanas komisijas organizēšana.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA