Filmas "Dvēseļu putenis" veidotāji publicē pirmo filmas tīzeri. VIDEO
Kultūra
2015. gada 17. novembris, 13:32

Filmas "Dvēseļu putenis" veidotāji publicē pirmo filmas tīzeri. VIDEO

Jauns.lv

Filmas "Dvēseļu putenis" veidotāji sagatavojuši pirmo video rullīti par filmu, ar kura palīdzību šim vērienīgajam vēstures projektam cer piesaistīt partneru, kopproducentu uzmanību un investīcijas, kas ļautu pabeigt filmu, sagaidot Latvijas simtgadi.

Kā informēja "Kultfilmas" pārstāve Krista Sondore, video rullītis no topošās režisora Dzintara Dreiberga pilnmetrāžas mākslas filmas dod ieskatu latviešu tautai nozīmīgā Aleksandra Grīna romāna "Dvēseļu putenis" ekranizācijā.

Filmēšanas proves kaujas ainu epizodēm, kuru rezultātā tapis filmas video rullītis, notika šā gada pavasarī Ādažu poligonā. Šajā procesā režisora Dreiberga un operatora Valda Celmiņa vadībā tika iesaistīta liela komanda, tostarp jaunsargi, Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, aktieri un specefektu speciālisti.

Kā stāstīja filmas režisors, pirmajā filmas vizualizācijā viņi centušies saglabāt Grīna stāsta sajūtu, ko viņi iecerējuši parādīt filmā, - jauna cilvēka pieredzi karā.

"Vizuālais materiāls kalpo arī kā vizuāls tests dažādu filmēšanas paņēmienu pārbaudīšanai Latvijā, lai, sākot reālo filmēšanu, laiku izmantotu maksimāli efektīvi. Ļoti ceram uz Saeimas atbalstu filmas tapšanā un esam procesā - turpinām darbu pie scenārija slīpēšanas un filmēšanas sagatavošanas, kā arī strādājam pie finansiālo partneru piesaistes," atklāja filmas režisors.

Video materiālā dzirdamo mūziku radījusi ASV dzīvojošā latviešu komponiste un "Emmy" balvu ieguvēja Lolita Ritmanis. Tas ir emocionāls skaņdarbs, kurā mūsdienīgas nokrāsas savijas ar oriģinālu latviešu strēlnieka Jāņa Friša iedziedātu tautasdziesmas ierakstu, ko saglabājis vīru kopas "Vilki" vadītājs Andris Balcers. "Ar Jāni Frišu, kādreizējo 7.Bauskas pulka strēlnieku, kurš pieredzējis Ziemassvētku kaujas, tikāmies 1982.gadā mazā dārza namiņā Gaujā. Viņam tolaik bija gandrīz 90 gadu, taču atceros viņu kā kolorītu un dzīvespriecīgu vīru, kurš dalījās savās atmiņās un dziedāja dziesmas," klāstīja Balcers.

Filmas veidotāji akcentē, ka galvenais mērķis, uzņemot mākslas filmu "Dvēseļu putenis" pēc rakstnieka Grīna autordarba motīviem, ir izstāstīt vēsturiski nozīmīgu, personīgu stāstu mūsdienu kino valodā. No gandrīz 800 lapaspušu romāna iecerēts izveidot filmu, kas attēlo galvenā varoņa pieredzi Pirmā pasaules kara laikā, aizvedot līdz apziņai par neatkarīgas valsts ideju. Veidojot filmu, iecerēts maksimāli saglabāt Grīna spilgto, poētisko un dokumentāli precīzo valodu.

Kā ziņots, 2013.gada nogalē Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisija 2014.gada valsts budžetam iesniedza priekšlikumu atvēlēt 1,335 miljonus eiro filmas "Dvēseļu putenis" veidošanai, no kuras ir saņemti pirmie 200 000 eiro filmas ražošanas uzsākšanai.

Kino filmas "Dvēseļu putenis" tālākā realizācija ir atkarīga no 2015.gada nogales budžeta balsojuma Saeimā.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, iesniedzot priekšlikumus nākamā gada budžetam, rosina nākamajos divos gados piešķirt 935 000 eiro no valsts budžeta filmas "Dvēseļu putenis" pabeigšanai. Komisija rosina nākamgad piešķirt 467 500 eiro, lai turpinātu filmas veidošanu, un šim pašam mērķim 2017.gadā, kā arī filmas pabeigšanas nodrošināšanai 2018.gadā piešķirt kopumā vēl 467 500 eiro.

Filmas kopējās izmaksas tiek plānotas 2,1 miljona eiro apmērā. Valsts budžeta finansējuma daļa projektā plānota 65% jeb 1,37 miljonu eiro apmērā.

LETA / Publicitātes foto