Sabiedrība
2015. gada 18. novembris, 22:00

Saeimai būs jālemj par piecu īpašumu nodošanu ebreju biedrībai

Jauns.lv

Saeimai ceturtdien otrajā lasījumā būs jālemj par piecu nekustamo īpašumu nodošanu biedrībai "Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome", liecina parlamenta darba kārtība.

Saeimas Ārlietu komisija pagājušajā nedēļām pēc ilgākām diskusijām atbalstīja likumprojektu virzību otrajam lasījumam Saeimā.

Īpašumus paredzēts nodot biedrībai, lai mazinātu vēsturiskās netaisnības sekas Latvijas ebreju draudzēm un biedrībām, kas radušās nacistiskās Vācijas veiktā holokausta un padomju okupācijas darbības rezultātā mūsu valsts teritorijā, norādījuši likumprojekta autori.

Pirms Otrā pasaules kara šie zemesgabali un ēkas bija ebreju sabiedriskās un reliģiskās organizācijas īpašumā  .

Kandavā un Jūrmalā esošajos nekustamajos īpašumos, ko paredzēts nodot biedrībai, pirms kara atradās sinagogas. Rīgā viens no īpašumiem piederēja Ebreju sieviešu slimnīcas slimo kopšanas biedrībai, bet pārējie saistīti ar izglītības biedrībām" Ebreju izglītības biedrība Latvijā" un "Tora Vderech Erec", kurai piederošajā ēkā darbojās ebreju skola.

Tāpat Saeima pirmajā lasījumā apstiprināja grozījumus, kas noņem iepriekš noteiktos apgrūtinājumus – aizliegumu atsavināt vai ieķīlāt nekustamo īpašumu - sabiedriskās organizācijas "Rīgas Ebreju kopiena" īpašumā jau nodotajam zemesgabalam un ēkai Rīgā. Grozījumi arī atceļ nosacījumu, ka īpašums nododams atpakaļ valstij, ja biedrība beidz pastāvēt

1940.gada jūnijā pirms PSRS īstenotās okupācijas Latvijā dzīvoja vairāk nekā 90 000 ebreju.

Par īpašumu nodošanu ebreju biedrībai Saeimai vēl būs jālemj trešajā galīgajā lasījumā.

BNS