Patvēruma meklētājiem un bēgļiem Latvijā plāno piesaistīt 30 mentorus
Sociālais mentors būs persona, kas sniedz atbalstu personām integrēties sabiedrībā.
Sabiedrība
2015. gada 19. novembris, 22:46

Patvēruma meklētājiem un bēgļiem Latvijā plāno piesaistīt 30 mentorus

Jauns.lv

Patvēruma meklētājiem, bēgļiem un cilvēkiem ar alternatīvo statusu turpmāko gadu laikā plāno piesaistīt kopumā 30 mentorus un piecus sociālos darbiniekus, informēja Labklājības ministrijā (LM).

Vidēji tiks nodrošināts viens sociālais mentors uz 20 personām un viens sociālais darbinieks 120 mērķa grupas personām. Līdzšinējie plāni liecina, ka vidēji gadā mentori un sociālie darbinieki strādās ar 390 cilvēkiem.

Sociālais darbinieks izstrādās individuālus sociālekonomiskās iekļaušanas plānus un atbilstoši katrai situācijai koordinēs atbalsta sniegšanu ar pašvaldību sociālajiem dienestiem, veselības aprūpes iestādēm, tajā skaitā ģimenes ārstiem un izglītību.

Savukārt sociālais mentors būs persona, kas sniedz atbalstu personām integrēties sabiedrībā, veidot izpratni par dzīvi Latvijas sabiedrībā, palīdzēt reālās dzīves situācijās apgūt ikdienai nepieciešamās prasmes, sniegt atbalstu ikdienas situāciju risināšanā.

Labklājības ministrija (LM) ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē (VSS)pieteikusi noteikumu projektu par pasākuma "Dažādību veicināšana (diskriminācijas novēršana)" īstenošana, ko ieviesīs sešu gadu laikā - no 2016.gada sākuma līdz 2022.gadam.

Kopējais finansējums paredzēts 6,8 miljoni eiro apmērā, tajā skaitā 85% jeb 5,8 miljoni eiro atvēlēti no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem, bet atlikusī summa –  viens miljons eiro – no valsts budžeta līdzekļiem.

Sociālā mentora un sociālā darbinieka pakalpojumiem novirzīs 2 275 000 eiro, kas ir 33% no kopējā finansējuma. Projektā kopumā būs četru veidu aktivitātes diskriminācijas novēršanai.

Projekta aktivitātes par sociālajiem mentoriem un sociālajiem darbiniekiem īstenotāji būs Sabiedrības integrācijas fonds, bet partneris Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kas nodrošinās telpas un darba vietas aprīkojumu sociālā darbinieka pakalpojuma īstenošanai patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki".

Pēc bēgļa vai alternatīvā statusa iegūšanas persona varēs turpināt saņemt sociālā darbinieka pakalpojumu patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" līdz patstāvīgas dzīvesvietas atrašanai, bet ne vairāk kā 12 mēnešu garumā pēc statusa iegūšanas, paredz projekts.

Jau ziņots, ka Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā Latvijā uzņemot līdz 776 patvēruma meklētājus.

Pēc terora aktiem Parīzē amatpersonas norāda, ka Latvija pašlaik neredz iespējas uzņemties papildu saistības bēgļu uzņemšanā.

BNS/Foto: EPA/LETA