Divu gadu laikā kopš Zolitūdes traģēdijas miruši 3 tajā cietušie
Trīs cilvēki jau ir miruši, un vecāka gadagājuma ļaudis uztraucas, vai sagaidīs tiesas spriedumu pirms došanās aizsaulē, pastāstīja Regīna Ločmele-Luņova.
Sabiedrība
2015. gada 20. novembris, 08:51

Divu gadu laikā kopš Zolitūdes traģēdijas miruši 3 tajā cietušie

Jauns.lv

Divu gadu laikā kopš Zolitūdes traģēdijas, nesagaidot tiesas spriedumu, miruši trīs tajā cietuši cilvēki, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja biedrības "Zolitūde 21.11." vadītāja Regīna Ločmele-Luņova.

Ločmele-Luņova pastāstīja, ka traģēdijā cietušie vecāka gada gājuma cilvēki baidās nenodzīvot līdz tiesas spriedumam un arī no tā, ka traģēdijas vaininieki nesaņems sodu. Biedrības "Zolitūde 21.11." vadītāja kritizēja traģēdijas izmeklēšanas procesu, kā arī uzsvēra, ka tā var atkārtoties arī citviet Latvijā.

2013.gada 21.novembra pēcpusdienā iebruka veikala "Maxima" jumts Zolitūdē , uz kura notika celtniecības darbi. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietu tiesā sāks skatīt 8.decembrī. Lietas materiāli ir apkopoti 80 sējumos. Lietā pieteiktais kompensāciju apmērs pārsniedz 155 miljonus eiro. Par cietušajiem atzītas 263 personas. Lietā ir 144 liecinieki, tāpat piesaistīti desmit eksperti.

Uz apsūdzēto sola nonāks būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš un būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš. Apsūdzības uzrādītas sabrukušā lielveikala ekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, būvprojekta vadītājam Andrim Kalinkam, "Maxima" būvinženieriem Ivaram Sergetam. Viņi apsūdzēti arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Apsūdzības uzrādītas kādreizējiem Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai, Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietniekam Jānim Balodim un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai. Pie kriminālatbildības saukta "Maxima Latvija" darbiniece Inna Šuvajeva par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Sestdien plkst.17.44. tiks atklāts Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņai veltīts pagaidu piemineklis.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA