Sabiedrība
2015. gada 21. novembris, 16:06

Trauksmes līmenis Briselē - maksimālais. Ārlietu ministrija sniedz norādījumus cilvēkiem no Latvijas

Jauns.lv

Ārlietu ministrija (ĀM) stingri iesaka Latvijas valstspiederīgajiem Briselē neapmeklēt masu pasākumus, informēja ĀM.

Jau ziņots, ka Beļģija sestdien līdz augstākajai pakāpei paaugstinājusi terorisma trauksmes līmeni galvaspilsētā Briselē, slēdzot metro un aicinot neapmeklēt vietas, kur pulcējas daudz cilvēku.

ĀM stingri iesaka neapmeklēt masu pasākumus - koncertus, seminārus, sporta pasākumus, tūristu iecienītus objektus, tirdzniecības centrus, kā arī atturēties no sabiedriskā transporta lietošanas. Tāpat ministrija aicina uzturēt uzlādētus mobilos tālruņus, lai vajadzības gadījumā ir iespējams sazināties.

ĀM aicina sekot aktuālajai informācijai medijos. Ārkārtas situācijā ministrija aicina nekavējoties sazināties ar ĀM Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni 26 33 77 11 vai e-pastu palidziba@mfa.gov.lv

Latviešu biedrības Beļģijā valdes loceklis Angis Sauka aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņam grūti spriest, kādi drošības pasākumi ieviesti citos Briseles rajonos, taču rajonā, kurā izvietotas Eiropas Savienības (ES) institūcijas, ik pa brīdim dzirdamas policijas sirēnas, tāpat redzami likumsargi, kas aptur auto. "Šodien gan ir sestdiena, kad daudzi dodas iepirkties," viņš piebilda.

Ceturtdien Sauka darba darīšanās apmeklējis Briseles rajonu Molenbeku, kurā dzīvoja viens no galvenajiem aizdomās turētajiem par Parīzes teroraktu rīkošanu, un tur bijusi vērojama ļoti pastiprināta policijas klātbūtne. "Policija bija ik uz soļa," uzsvēra Sauka un piebilda, ka vēl pāris dienas iepriekš viņš apmeklējis kinoteātri, kurš bija "nedabīgi tukšs".

Briselē dzīvojošais vīrietis arī norādīja, ka jau kopš janvārī Parīzē notikušajiem teroraktiem pie Beļģijas varasiestāžu ēkām patrulēja karavīri.

Kā ziņots, Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels paziņoja, ka trauksmes līmenis sestdien paaugstināts saistībā ar uzbrukuma draudiem. Uzbrukumus vairākās galvaspilsētas vietās varētu veiktu ar sprāgstvielām un šaujamieročiem bruņotas personas. Pēc viņa teiktā, Beļģijas valdība ir sagatavojusi papildus drošības pasākumus galvaspilsētai, taču sīkāku informāciju nesniedza.

"Mūsu ieteikums iedzīvotājiem ir izvairīties no vietām, kur pulcējas daudz cilvēku, tādām kā iepirkšanās centri, koncerti, pasākumi vai sabiedriskā transporta pieturas," brīdina Beļģijas Nacionālais krīžu centrs OCAM.

Centrs arī ieteicis līdz svētdienai slēgt metro un pašvaldības transporta pārvalde vēlāk paziņoja, ka slēgtas stacijas četrās galvenajās līnijās. Šobrīd vēl nav pieņemts lēmums, vai tās atvērt svētdien.

LETA/ Foto: EPA/LETA