Dejas performance kā protests pie "Rīgas cirka". FOTO. VIDEO
Performance “Epilogs” - tā tika iecerēta kā mākslinieces reakcija sabiedrībā plaši izskanējušajam sašutumam, ne tikai par vardarbīgās dzīvnieku dresētājas uzstāšanos cirka izrādē šajā sezonā, bet arī kā jautājums sabiedrībai: “Vai tiešām dzīvnieku sāpes un bailes ir tā vērtas, lai mēs vai mūsu bērni izklaidētos?”
Sabiedrība
2015. gada 22. novembris, 11:00

Dejas performance kā protests pie "Rīgas cirka". FOTO. VIDEO

Jauns.lv

"20. novembra vakars. Starp peļķēm. Savvaļas kaķis ārpus un mājas kaķis iekšpus Rīgas cirka. Ticu, ka abi dejoja. Abi par brīvību. Tikai dažādos kontekstos. Diemžēl." (Sintija Siliņa)

2015. gada 20. novembrī pie Rīgas Cirka ēkas māksliniece Sintijas Siliņa garāmgājēju steigu uz brīdi pārtrauca ar vizuļojoša savvaļas kaķa stāstu. Performance “Epilogs” - tā tika iecerēta kā mākslinieces reakcija sabiedrībā plaši izskanējušajam sašutumam, ne tikai par vardarbīgās dzīvnieku dresētājas uzstāšanos cirka izrādē šajā sezonā, bet arī kā jautājums sabiedrībai: “Vai tiešām dzīvnieku sāpes un bailes ir tā vērtas, lai mēs vai mūsu bērni izklaidētos?”

Performance “Epilogs” ir fināla aina no Sintijas Siliņas 2010. gadā veidotās dejas izrādes Ģertrūdes ielas teātrī “Uz nokaitēta jumta” pēc Tenesī Viljamsa lugas - “Kaķis uz nokaitēta skārda jumta”. Iedvesmojoties no īslandiešu rakstnieka Andri Snær Magnason "Vēsts garāmbraucējiem"

*

, šī performance atmodina “beigas” vizuļojoša kaķa tēlā un, skanot Mocartam, neatlaidīgi jautā, kas un kā notiek pēc beigām?

“Pats paradoksālākais ir tas, ka pāris vasaras atpakaļ divus mēnešus pati pavadīju zviedru cirkā “Circus Scott” kā dejotāja. Neliekuļoti varu teikt, ka visā šajā laikā vācu dresētāji, kuri bija cirkā ar ziloņiem, zirgiem un kamieļiem, izturējās pret tiem ļoti saudzīgi un gādīgi. Taču piedzīvojām ne vienu reizi vien, ka cilvēki protestēja pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs. Es nesatuvinājos ar dresētājiem tik ļoti, lai saprastu, vai triku gatavošana ir bijusi vienādības zīmē ar spīdzināšanu. Tas, kas mani noteikti motivē iestāties pret jebkādu dzīvnieku izmantošanu cirkā, ir tas, ka vienā brīdī es pati varēju saprast – tagad es nopelnīšu un varēšu taisīt izrādes. Galu galā secināt, ka šī ir bijusi grūta pieredze, turpmāk ne priekš manis. Diemžēl dzīvnieki ir pilnīgi neaizsargātā stāvoklī. Tas ir šausmīgi, ka vēl joprojām mēs kā tādi romieši skatāmies gladiatoru cīņas un, smiedamies turam vēderus par citu ciešanām, pat ja tās ir pārvilktas ar klauna smaidu pār seju vēl pēc piecpadsmit gadsimtiem. Tiešām? ”

"Epilogs"

performance

koncepts, horeogrāfija - Sintija Siliņa

mūzika – V.A.Mocarts Klavierkoncerts Nr.23, KV 488, II Adagio

kostīms – Vita Radziņa

Protesta dejas performance "Epilogs" pie Rīgas cirka - video:

*

Andri Snær Magnason "Vēsts garāmbraucējiem"

"Es nezinu, kāpēc apturēju mašīnu un savācu kaķi, kurš gulēja asinssarkanā peļķē uz asfalta, jo es tam neuzbraucu, un, stāvēdams ielas vidū ar kaķi pie krūts un prātodams, ko man ar viņu darīt, lai asinis nenosmērētu sēdekļus, es sajutu, cik tas vēl aizvien ir brīnumaini mīksts un silts, un, kad manīju dažu garāmbraucēju acīs trauksmi, es nojautu, kurš ir vainīgs, un sapratu, ka tikai tas ir bez vainas, kurš pabrauc garām pilnā ātrumā."

Sintija Siliņa ir horeogrāfe, dejas izpildītāja un dejas pasniedzēja. Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas programmas absolvente (2007). Tālakizglītība iegūta “ImPulsTanz”, “danceWEB Europe” (Vīne, 2005, 2007), “Tseh” (Maskava, 2006), “Bates Dance Festival” (ASV, 2008), “Baltic Bubble” (Tallina, 2012, Klaipēda, 2013) u.c. Kopš 2009. gada skatuves horeogrāfijas pasniedzēja Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā (Rīga). Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijas viena no mākslinieciskajām vadītājām kopš 2013. gada.

Latvijas profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija (HA) ir laikmetīgās dejas horeogrāfu un dejotāju biedrība dibināta 2003. gadā atbalstot aptuveni 40 tās biedru profesionālās intereses un radošo izaugsmi gan Latvijas laikmetīgās mākslas kultūrtelpā, gan starptautiskā mērogā. Tā organizē laikmetīgās dejas festivālu “Laiks dejot”, kas reizi gadā (jūnijā) ir starptautiska mēroga un ietver sevī gan meistarklases, gan lekcijas, gan dejas izrādes. HA līdzproducē tās biedru izrādes, veicina biedru viesizrādes Latvijas reģionos (kopš 2014. gada tiek īstenota programma “DEJA”), kā arī sadarbojas ar producentu grupām tieši vai caur horeogrāfu iniciatīvām. Biedrības paspārnē darbojas interneta vietne DANCE.LV žurnāls ( www.journal.dance.lv, www.ballet.dance.lv), kas ir Latvijā vienīgais medijs, kas veltīts profesionālās dejas (baleta un laikmetīgās dejas) procesa analīzei un dokumentēšanai.

Līdz šim performance "Epilogs" ir bijusi daļa no ES programmas "Kultūra" projekta "E-MOTIONAL Bodies & Cities" noslēguma festivālā Bukarestē, Rumānijā (13/04/2013), projekta "Melnais Caurums" ietvaros Totaldobžes mākslas centrā, VEF (11/10/2013), Latvijas Nacionālās Bibliotēkas 4.stāva atklāšanas pasākumā (13/06/2014), “Saulrieta reiss 2015” uz kuģīša “Rīgas Pērle” (08/08/2015), festivālā “AvanGardens” Jūrmalā (21/08/2015).

Regīna Zommere/Publicitātes foto(Rihards Klaužs)