Arī 12.klases skolēns Mārtiņš tika savervēts "Islāma valstij". VIDEO
Latvietis, ko savervējusi “Islāma valsts” - tāds ir Mārtiņš, par kuru stāsta viņa skolotāja kādā Latvijas skolā.
Sabiedrība
2015. gada 22. novembris, 23:18

Arī 12.klases skolēns Mārtiņš tika savervēts "Islāma valstij". VIDEO

Jauns.lv

Ierakstos interneta forumā, ko izmantoja Mārtiņš, var lasīt, ka citi musulmaņi viņu aicināja vērsties pēc padoma Latvijas islāma kultūras centrā. Taču Mārtiņš šiem ieteikumiem nesekoja, visdrīzāk, uzskatīdams, šī centra pārstāvjus par pārāk mēreniem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mārtiņš piedzima 90. gadu vidu nelielā Latvijas ciemā. Audzis lielā ģimenē, tēvam pieder zemnieku saimniecība.  Mārtiņa klases audzinātāja stāsta, ka viņš ļoti labi prot angļu valodu, bet bija noslēgts, brīvo laiku pavadīja viens pats, draugu nebija. “Viņa pasaule bija internets, dators, tā dubultā dzīve, nakts dzīve”, sarunā ar “de facto” Mārtiņu raksturo viņa vidusskolas skolotāja, kas lūdza viņas vārdu neminēt.

Katru gadu Mārtiņam bija jauna aizraušanās, bet 12.klasē pievērsies islāmam. Ap to pašu laiku arī reģistrējās vienā no lielākajiem pasaules musulmaņu interneta forumiem. “12.klasē viņš bija mainījies, varēja redzēt, ka sācis lasīt Korānu, interesējas par kultūru un reliģiju, pamazām sāka pietiekami nopietni pievērsties. Domāju, ka sākumā vecāki nesaprata, dzīvi viņš dzīvoja pa naktīm. Es jautāju:  “ko Tev vecāki saka?”, viņš teica – mamma zin, bet tēvs - nē.”, sarunā ar LTV stāsta Mārtiņa skolotāja.

Interneta vietnē Mārtiņš aktīvi rakstīja līdz pat brīdim, kad aizbrauca no Latvijas. 10 mēnešos veica vairāk nekā pusotru tūkstoti ierakstu. Tie ir “de facto” rīcībā un sniedz daļēju priekšstatu par jaunā latvieša radikalizācijas ceļu. Forumā Mārtiņš stāsta, ka vēlējās pamest Latviju un pārvākties uz kādu valsti, kur vairāk islamticīgo, iespējams Malaiziju. No ierakstiem drīz vien kļūst skaidrs, ka Mārtiņš ir kļuvis nevis par musulmani, bet par radikālo uzskatu un sazvērestības teoriju piekritēju.

Pērn pavasarī viņš atteicās no domas iestāties universitātē un nolēma, ka uzreiz pēc skolas absolvēšanas pārcelsies uz Lielbritāniju, tad no turienes – tālāk uz austrumiem. Ap to pašu laiku Helsinkos pirmo reizi klātienē satikās ar savu labāko draugu – pirms diviem gadiem kādā interneta spēļu vietnē sastapto somu. Tieši Mārtiņš somu ir piesaistījis islāmam. 12. klases beigās skolā Mārtiņš nenāca ne uz vienu klases pasākumu, neapmeklēja arī izlaidumu. Laikam ritot, ierakstu par “Islāma valsti” kļuva arvien vairāk.  Pēc noslēguma eksāmeniem, vasarā, Mārtiņš forumā diskutēja tikai un vienīgi par “Islāma valsti” - desmitiem ierakstu dienā tapa par grupējuma panākumiem kaujās.

Mārtiņa un viņa Somijas drauga profili apklusa vienā un tajā pašā dienā – pērnā gada augusta beigās. Vēlāk Somijas sabiedriskais medijs “YLE” uzrakstīs par Somijas pilsoni – viņš žurnālistiem atklājis, ka pievienojās “Islāma valstij” kopā ar savu vienīgo draugu – puisi no Latvijas un stāvēja sardzē.

“Islāma valstij” pievienojas datorā 

Eiropieši par “Islāma valsts” atbalstītājiem visbiežāk kļūst pateicoties saziņai internetā, nevis pēc pašu braucieniem uz teroristiskā grupējuma teritorijām Sīrijā un Irākā. Latvijā Drošības policija, analizējot terorisma draudus, internetu piemin, bet detalizētāk apraksta riskus, kas var rasties dēļ islāmticībā pārgājušo ticības stiprināšanas braucieniem, šovakar ziņo LTV raidījums “de facto”.

Tā sauktā Islāma valsts ļoti efektīvi izmanto modernās tehnoloģijas. “Lai nodotu ziņu, “Islāma valsts” izmanto “Facebook”, “Twitter” un “Youtube”, bet arvien plašāk platformu “ask.fm”, kur var uzdot jautājumus un saņemt atbildes par dzīvi Sīrijā un Irākā. Ask.fm kļuvusi par pašu izplatītāko, lai savienotu Eiropā dzīvojošos ar tiem, kas karo. Šie dažādie instrumenti tiek izmantoti ļoti veiksmīgi, lai skalotu smadzenes un rekrutētu,” saka Londonas Ekonomikas augstskolas mācībspēks, Islāma pētnieks Sadžans Goels. Viņš atzīmē, ka teroristi nepārtraukti pilnveido savu stratēģiju, izvēloties arī vietnes, kuras mazāk uzmana drošības iestādes, piemēram, datorspēļu platformas, kurās iespējams komunicēt. 

Viss norāda, ka tieši ar interneta starpniecību par “Islāma valsts” aizstāvi kļuva “de facto” apzinātais jaunietis Mārtiņš. Viņš internetā bija iepazinies ar kādu somu, kurš šī gada sākumā Somijas sabiedriskajam medija “YLE” apgalvoja, ka kopā ar vienīgo draugu latvieti devies karot uz “Islāma valsti”.

Latvijas Drošības policija savos terorisma pārskatos internetu piemin, bet smalkāk apraksta organizācijas “Tabligh Jamaat” (TJ) sludinātāju vizītes Latvijā. Misionāri aicinot Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvjus doties ticības stiprināšanas ceļojumos uz valstīm, kur ir nozīmīga teroristu grupējumu klātbūtne. Drošībnieki šādos braucienos saskata radikalizācijas riskus.

Drošības policija pagājušā gada pārskatā min, ka Latvijas islāma kultūras centrs TJ vizītēm šķēršļus neliek, bet arī neatbalsta. Šovasar par centra jauno vadītāju kļuvušais vadītājs šai organizācijai velta atzinīgus vārdus. “Šīs organizācija aicina pašus musulmaņus ievērot reliģiju. Ja mēs paskatāmies uz kritēriju - praviešu un Korāna teiktais un cik daudz musulmaņi tam seko, tā ir diena pret nakti,” saka centra vadītājs Hamza Jānis Luciņš.

Viņš nosoda teroraktus Parīzē un pauž, ka tam tiem nav nekāda sakara ar reliģiju.

Drošības policijai esot ziņas par pieciem cilvēkiem no Latvijas, par kuriem ir ziņas, ka viņi gribējuši braukt uz konflikta zonām Sīrijā un Irākā un pašlaik viņi neatrodas Latvijā.

LTV "DeFacto", Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmumi no LTV video