Draudu gadījumā Latvijas iedzīvotājus nodrošinās ar higiēnas precēm, segām, apģērbu un sērkociņiem
Noteikumi paredz, ka valsts apdraudējuma gadījumā par nepieciešamā finansējuma avotiem pirmās nepieciešamības rūpniecības preču iegādei lemj Ministru kabinets.
Sabiedrība
2015. gada 23. novembris, 11:14

Draudu gadījumā Latvijas iedzīvotājus nodrošinās ar higiēnas precēm, segām, apģērbu un sērkociņiem

Jauns.lv

Apdraudējuma gadījumā valsts iedzīvotājus nodrošinās ar higiēnas precēm, segām, apģērbu un sērkociņiem, paredz šodien Ministru kabineta komitejā atbalstītie Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pirmās nepieciešamības precēm valsts apdraudējuma gadījumā.

Ar noteikumu projektu paredzēts radīt tiesisko regulējumu Latvijas valsts iedzīvotāju nodrošināšanai ar pirmās nepieciešamības rūpnieciskām precēm valsts apdraudējuma gadījumā, lai tādējādi mazinātu apdraudējuma seku potenciālo ietekmi uz iedzīvotājiem.

EM aprēķinājusi, ka aptuvenās izmaksas vienam iedzīvotājam mēnesī valsts apdraudējuma izsludināšanas gadījumā ir: iedzīvotājam līdz divu gadu vecumam aptuveni 77,03 eiro mēnesī, iedzīvotājam no diviem gadiem līdz 18 gadiem - aptuveni 39,83 eiro mēnesī, bet iedzīvotājam virs 18 gadu vecuma - aptuveni 61,91 eiro mēnesī.

Savukārt piegādātājiem par līgumu slēgšanu saistībā ar atliktajām pirmās nepieciešamības preču piegādēm izmaksas varētu sasniegt 12 000 000 eiro gadā, kas ir 10% no viena mēneša valsts apdraudējuma izmaksām - indikatīvi no 120 miljoniem eiro. Turklāt minētās izmaksas ir atkarīgas arī no atliktās piegādes līgumos ietveramajiem nosacījumiem piegādātājiem.

Noteikumu pielikumā EM uzskaitījusi pirmās nepieciešamības preču sarakstu vienam iedzīvotājam mēnesī. Iedzīvotāji līdz divu gadu vecumam tiks nodrošināti ar personīgās higiēnas līdzekļiem (bērnu ziepēm un mitrajām salvetēm), divas segas, viens maiņas apģērbs un pieci mitrumizturīgi plastikāta maisiņi priekšmetiem.

Iedzīvotāji vecumā no diviem līdz 18 gadiem tiks nodrošināti ar personīgās higiēnas līdzekļiem (ziepēm, zobu pastu, zobu birsti, mitrajām salvetēm, četriem ruļļiem tualetes papīra un diviem ruļļiem papīra dvieļu), segu, pieciem mitrumizturīgiem plastikāta maisiņiem priekšmetiem, mitrumizturīgu apmetni, maiņas apģērbu un apaviem, gaismas avotu ar baterijām, kā arī vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu komplektu 60 reizēm.

Savukārt iedzīvotāji vecumā no 18 gadiem tiks nodrošināti ar personīgās higiēnas līdzekļiem (ziepēm, zobu pastu, zobu birsti, mitrajām salvetēm, četriem ruļļiem tualetes papīra un diviem ruļļiem papīra dvieļu), segu, pieciem mitrumizturīgiem plastikāta maisiņiem priekšmetiem, mitrumizturīgu apmetni, maiņas apģērbu un apaviem, gaismas avotu ar baterijām, kā arī vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu komplektu 60 reizēm, radio, divām šķiltavām vai desmit sērkociņu kastītēm, ne mazāk kā 20 sausā spirta tabletēm un desmit svecēm.

Noteikumi paredz, ka valsts apdraudējuma gadījumā par nepieciešamā finansējuma avotiem pirmās nepieciešamības rūpniecības preču iegādei lemj Ministru kabinets.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA