Notiks izstāde "Domu līnijas. Meinhards fon Gerkāns. 50 arhitektūras gadi skicēs un zīmējumos"
Izstādē „Domu līnijas. Meinards fon Gerkāns. 50 arhitektūras gadi skicēs un zīmējumos” Rīgas Sv. Pētera baznīcā būs apskatāmi Meinharda fon Gerkāna projektēto ēku fotoattēli, skices, arī filma par arhitektu.
Runā Rīga
2015. gada 23. novembris, 12:34

Notiks izstāde "Domu līnijas. Meinhards fon Gerkāns. 50 arhitektūras gadi skicēs un zīmējumos"

Jauns.lv

No 2015. gada 27. novembra līdz 2016. gada 31. janvārim Rīgas Sv. Pētera baznīcā aicinām apskatīt izstādi „Domu līnijas. Meinhards fon Gerkāns. 50 arhitektūras gadi skicēs un zīmējumos”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šī gada janvārī 80 gadu jubileju svinēja viens no mūsdienu pasaules izcilākajiem arhitektiem Meinhards fon Gerkāns, kas ir daudzu vērienīgu projektu autors lielākajās pasaules metropolēs.

1935. gada 3. janvārī Rīgā dzimušais un Sv. Pētera baznīcā kristītais Meinhards fon Gerkāns tālajā 1939. gadā kopā ar vecākiem repatriējās no Latvijas, kad Otrā pasaules kara draudu ēnā valsti pameta liela daļa baltvāciešu. Bet 20. gadsimta beigās nu jau slavenais arhitekts atkal iegriezās dzimtajā zemē – Latvijā, lai realizētu vairākus spilgtus un pamanāmus projektus – biroju ēku „Citadele”, dzīvokļu ēku „Carlo” Zaubes ielā, apartamentu ēku „Skaistie skati”, „Villu Gunu”, u.c. Meinhards fon Gerkāns piedalījies un arī organizējis nozīmīgus, ar kultūru un arhitektūru saistītus notikumus Latvijā, organizējis izstādes un studentu plenērus, lasījis lekcijas un uzstājies semināros par Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanu un attīstību.

Arhitekts, izstrādājot projektus Latvijas pasūtītājiem, godīgi atzīst sentimenta klātbūtni un apgalvo, ka jebkuru vērienīgu projektu Āzijā atsver pat visnecilākais darbs Jūrmalā vai Rīgā, jo te viņš projektē īpašu jūtu vadīts.

Meinhards fon Gerkāns projektējis lidostas, administratīvās un banku ēkas, baznīcas, koncertzāles, klīnikas, muzejus – arī pasaulē lielāko – Pekinas Nacionālo muzeju, bibliotēkas, ražošanas halles, stadionus un dzelzceļa stacijas. Arhitekts ir izstrādājis arī pilsētu plānojumu Ķīnā. Meinhards fon Gerkāns ir 20. gadsimta universālās arhitektūras celmlauzis – meistara profesionālajā kontā ir vairāk nekā 450 starptautisku balvu. Viņš kopā ar arhitektu biroja „gmp” partneri un kolēģi Folkvīnu Margu 250 reižu ir ieguvis pirmās vietas dažādos nozīmīgos starptautiskos arhitektūras konkursos. Ķīna, Vjetnama, Japāna, protams, arī Vācija, Irāna, Sauda Arābija, Krievija, Dienvidāfrika, Apvienotie Arābu Emirāti ir tikai dažas valstis, kurās projektējis un joprojām projektē Meinhards fon Gerkāns. Viņš realizē grandiozus objektus kopā ar 600 speciālistu lielu līdzstrādnieku komandu, kas darbojas 10 arhitektu biroja „gmp” filiālēs Hamburgā, Berlīnē, Pekinā, Šanhajā, Riodežaneiro un Hanojā.

Izstādē „Domu līnijas. Meinards fon Gerkāns. 50 arhitektūras gadi skicēs un zīmējumos” Rīgas Sv. Pētera baznīcā būs apskatāmi Meinharda fon Gerkāna projektēto ēku fotoattēli, skices, arī filma par arhitektu.

Izstāde tapusi sadarbībā ar „Vincents Grupu”. Izstādes patrons – Vācijas Federatīvās Republikas vēstnieks Latvijā Rolfs Šute.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto