Ebrejus un gejus aizskarošu tekstu dēļ Vācija atsauc savu Eirovīzijas pārstāvi
Kādā dziesmā, kas tika laista klajā 2008.gadā pēc finanšu krīzes, norādot uz vācu ebreju Rotšīldu ģimeni, Naidū lietoja vārdu "schmock", kas jidišā ir noniecinošs vārds.
Kultūra
2015. gada 23. novembris, 16:25

Ebrejus un gejus aizskarošu tekstu dēļ Vācija atsauc savu Eirovīzijas pārstāvi

Jauns.lv

Vācija atsaukusi savu nākamā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa pārstāvi Ksavjēru Naidū, jo mūziķis kritizēts par antisemītiskiem un homofobiskiem dziesmu vārdiem.

Indiešu un afrikāņu izcelsmes dziedātāju Naidū, kurš pārdevis miljoniem albumu, dalībai Eirovīzijā ceturtdien izvēlēja Vācijas raidorganizācija ARD. Tam sekoja kritika laikrakstos un sociālajos medijos.

ARD vadītājs Tomass Šraibers norādījis, ka dziedātājs, viņaprāt, nav rasistisks un homofobisks. "Ir skaidrs, ka viņš ir cilvēks, kurš polarizē, bet mūs pārsteidza niknā reakcija. Mēs nenovērtējām situāciju," viņš atzina.

Kritika par Naidū izvēli Eirovīzijas dziesmu konkursam piektdien bija lasāma laikraksta "Bild" pirmajās lapās. Arī antirasisma grupas "Amadeu Antonio Foundation" pārstāvji dziedātāja izvēli raksturoja kā "problemātisku".

Naidū savā "Facebook" kontā rakstījis, ka ir mierā ar ARD lēmumu, piebilstot, ka raidorganizācija pati bija aicinājusi viņu piedalīties sacensībā. Pirms tam mūziķis arī norādījis, ka reprezentē "pasaulei atvērtu" Vāciju, kura ir toleranta pret dažādām reliģijām un dzīvesveidiem.

2012.gadā Naidū dziesma "Wo sind" ("Kur ir") Vācijā tika kritizēta par to, ka tās vārdos homoseksuāli cilvēki tiek saistīti ar pedofiliem.

Pērn, kad Vācija svinēja tās atkalapvienošanās 25.gadadienu, mūziķis piedalījās kādā "Reichsbürgerbewegung" ("Reiha pilsoņu kustības") mītiņā. Šis grupējums vēlas atjaunot Vāciju robežās, kādas pastāvēja līdz Otrajam pasaules karam.

Vēl kādā dziesmā, kas tika laista klajā 2008.gadā pēc finanšu krīzes, norādot uz vācu ebreju Rotšīldu ģimeni, Naidū lietoja vārdu "schmock", kas jidišā ir noniecinošs vārds.

Nākamais Vācijas pārstāvis tiks nosaukts iespējami drīz, norāda ARD.

LETA / Foto: EPA/LETA