Iekšlietu ministrs nesodīs policistus, kuri atspārdīja aizturēto
Izrādās, ka iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim nav tiesību no darba atstādināt policistus, kuri brutāli izturējušies pret aizturētājiem.
112
2015. gada 24. novembris, 06:10

Iekšlietu ministrs nesodīs policistus, kuri atspārdīja aizturēto

Jauns.lv

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis neredz iemeslu, lai no darba atstādinātu aizturētā Aslana Iznaurova spārdītājus - policistus. Iznaurovu šopavasar aizturēja kādā degvielas stacijā, un nevis kā noziedznieku, bet gan kā liecinieku.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis portālam pietiek.com paziņojis, ka viņam kā iekšlietu ministram un Iekšlietu ministrijas vadītājam neesot nekāda likumīga iemesla un arī iespējas atstādināt policistus, kuri atspārdīja aizturamo personu, kurš pat nedomāja likumsargiem pretoties.

Policisti novērošanas kameras priekšā atspārda aizturamo

Šopavasar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes speciālo uzdevumu bataljona darbinieki degvielas uzpildes stacijas videokameras objektīva priekšā atspārdīja aizturamo, kurš neizrādīja nekādu pretestību. Līdz šim neviens no spārdītājiem nav pat atstādināts no pienākumu pildīšanas vai uz izmeklēšanas laiku pārcelts darbā, kur nav iespēju turpināt šādu praksi attiecībā uz aizturamām personām, raksta pietiek.com.

Izrādījies, ka visa aizturēšana notikusi nevis saistībā ar to, ka Aslans Iznaurovs būtu meklēts par kāda nozieguma izdarīšanu, bet gan tāpēc, ka viņš figurējis kā liecinieks kādā kriminālprocesā un viņu bijis nepieciešams nopratināt:

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes speciālo uzdevumu bataljona 2. rotas jaunākais inspektors Oļegs Šalajevs oficiālā ziņojumā gan apgalvojis, ka Aslans Iznaurovs neesot izpildījis viņam dotās pavēles, tāpēc, lai viņu aizturētu, pielietoti speciālie cīņas paņēmieni un speclīdzekļi - roku dzelži.

Pats aizturētais gan pietiek.com izklāsta citu versija: „Uzpildes stacijā strauji un agresīvi iebrauca policijas mikroautobuss ar ieslēgtām bākugunīm. No policijas auto izlēca kādi pieci - seši melnās drēbēs un maskās tērpušies cilvēki un publiskā vietā, izkliegdami krievu valodā dažādus lamuvārdus, pieskrēja pie mūsu mašīnas. Daļa no šiem cilvēkiem atrāva vaļā tās durvis un ļoti rupji, neko nepaskaidrodami, izrāva mani no mašīnas. Visu šo procesu vadīja cilvēks, kas nebija policijas apģērbā.

Es mierīgi tai laikā sēdēju automašīnā un biju gatavs izpildīt jebkādas policijas darbinieku likumīgās prasības un uzaicinājumus, taču tādi netika izteikti. Tā vietā policisti, izkliegdami rupjības, mani izrāva no mašīnas, nogrūda uz zemes, divas, trīs reizes spēcīgi iesitot ar kājām man pa galvu, lauza rokas, divas trīs reizes ar kājām sita man pa seju, ar kājām kāpa man virsū uz potītēm, esot nogāztam zemē, uz aizmugurē atlauztām rokām man uzlika rokudzelžus, tad viens no šiem varmākām man iebāza pirkstu mutē aiz vaiga un spēcīgi plēsa vaigu.

Tad mani aizvilka uz pieminēto autobusu, kurā mani iesvieda, iesitot vairākas reizes ar kāju pa seju. Autobusā es mirkli redzēju arī Andreju (otru aizturēto). Viņa seja bija sadauzīta un vienās asinīs. Ne es, ne Andrejs nekādu pretošanos policijas darbiniekiem neizrādījām, bet viņi pret mums izturējās kā bandīti. Pēc tam mani sāka vadāt pa dažādiem policijas iecirkņiem, tā arī nepaskaidrojot šādas varmācības iemeslus un to, kāpēc mani aiztur un tur rokudzelžos tā, ka nejūtu vairs rokas. Ap pulksten 22.00 mani aizveda uz Olaini, kur gribēja piespiest, lai parakstu kādu dokumentu, ka nevis mani piekāva policijas darbinieki, bet it kā es esot pretojies. Šos melus es atsacījos parakstīt”.

Iekšlietu ministrs nevar no darba atlaist brutālus policistus

Pietiek.com iekšlietu ministram jautāja, vai viņš vispār ir informēts par šo notikumu un vai arī viņš uzskata, ka policijas darbinieki, kuri aizturēšanā ir spēruši pa galvu aizturamajam, kurš neizrāda nekādu pretošanos, var turpināt darbu līdzšinējos amatos laikā līdz kriminālprocesa beigām.

Vesels mēnesis bija vajadzīgs, lai saskaņā ar Kozlovska apgalvoto viņam kā iekšlietu ministram izdotos saņemt „papildu informāciju” no Valsts policijas un nonāktu pie secinājuma, ka, lai ko arī būtu sastrādājuši policijas darbinieki, no amata viņus var atstādināt tikai ar prokurora lēmumu:

„Pamatojoties uz saņemto informāciju, Iekšlietu ministrija norāda, ka amatpersonas atstādināšana no dienesta pienākumu izpildes ir noteikta Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 14. pantā.

Vienlaikus jāņem vērā, ka atbilstoši Kriminālprocesa likumam ne Iekšlietu ministrija kā iestāde, ne iekšlietu ministrs kā amatpersona nav tiesīgs ietekmēt procesa virzītāju vai izteikt prasījumus pieņemt noteiktu lēmumu”.

Pietiek.com raksta, ka neoficiāli ir zināms, ka ministra vilcināšanās un neizlēmība šajā lietā saistīta ar Drošības policijas uzstājīgu „lūgumu”. Drošības policijas uzstājība ir saistīta ar tās vēlēšanos atbrīvoties no aizturētās personas, kas savulaik ar to sadarbojusies un pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, pat palīdzējusi no gūsta Ingušijā atbrīvot ķīlniekus - celtniekus no Latvijas.

Aizturētais oficiāli neeksistē

Aslans Iznaurovs ir Latvijas nepilsonis, kurš 2013. gada sākumā nejauši uzzināja, ka ir bez oficiāla lēmuma vienkārši izdzēsts no Latvijas Republikas Iedzīvotāju reģistra. Pēc šīs izdzēšanas no reģistra viņš valsts iestādēm it kā neeksistē, bet it kā tomēr eksistē. Drošības policija viņu tagad oficiāli uzskata par vienkārši neeksistējošu, savukārt Valsts policija tagad nesekmīgi mēģina viņu apcietināt.

Iznaurovam oficiāli bija piešķirts Latvijas nepilsoņa statuss un personas kods, kas bija ierakstīts visos publiskajos reģistros un ko 15 gadus neapstrīdēja neviena valsts iestāde, turklāt viņš nevienai iestādei arī nebija sniedzis kādas nepatiesas ziņas vai viltojis kādus dokumentus, apgalvoja pats Izanaurovs. Pirms teju diviem gadiem viņam nezināmu iemeslu dēļ vīrieša dati no Iedzīvotāja reģistra tika dzēsti.

Atspārdīšanas faktu joprojām izmeklē

Tagad Valsts policijas Iekšējās drošības birojā ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 317. panta 2. daļas par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, ja tā saistīta ar vardarbību. Par šādu noziegumu maksimālais likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, un pašlaik kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

„Šobrīd kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, taču pagaidām nav gūts pietiekams apstiprinājums noziedzīgām darbībām, lai kādu darbinieku varētu atzīt par aizdomās turēto,” pietiek.com skaidroja Valsts policijā. Līdz ar to policijas darbinieki, kas redzami video, joprojām turpina pildīt savus amatu pienākumus.

Policisti atspārda Aslanu Iznaurovu

Kasjauns.lv/Foto: Vida Press, Sintija Zandersone/LETA