Belēvičs: "Dabūt veselības aprūpei vēl vairāk naudas nav iespējams" VIDEO
Mediķu algu palielināšana prasītu papildu 22 miljonus, bet tas šobrīd nav iespējams, sacīja veselības ministrs Belēvičs.
Politika
2015. gada 24. novembris, 08:26

Belēvičs: "Dabūt veselības aprūpei vēl vairāk naudas nav iespējams" VIDEO

Jauns.lv

Panākt, lai nākamā gada valsts budžetā veselības aprūpei atvēlētu vēl lielāku papildu finansējumu, nav iespējams, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Viņš atgādināja, ka, salīdzinot ar 2015.gadu, veselības aprūpei nākamgad atvēlēts par 10 miljoniem eiro vairāk, un šobrīd ir izstrādāti pieci iespējamie varianti, kā šo naudu sadalīt. Vienlaikus ministrs atzina, ka veselības aprūpē algu palielināšanai par 10%, kā to prasa Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), ir nepieciešami papildu 22 miljoni eiro. Prasību tik lielā mērā palielināt finansējumu veselības aprūpei Belēvičs nodēvēja par absurdu, atzīstot, ka tas nav iespējams.

LVSADA izvirzījusi Veselības ministrijai četras pirmsstreika prasības.

Arodbiedrība prasa paaugstināt vidējo darba samaksu veselības nozares darbiniekiem par 10% no 2016.gada 1.janvāra. Tā prasa saglabāt nosacījumu, ka vidējā ārstniecības personāla vidējā mēneša darba samaksa ir 60% no ārstu darba samaksas, bet jaunākā personāla vidējā mēneša darba samaksa ir 40% no ārstu darba samaksas. Starp arodbiedrības prasībām ir noteikums savlaicīgi sagatavot un pieņemt nepieciešamos grozījumus valdības noteikumos par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām un noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību.

Ja nepieciešams, savlaicīgi sagatavot un pieņemt grozījumus noteikumos par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību, pausts paziņojumā.

LTV "Rīta Panorāmā" Guntis Belēvičs:

LVSADA līderis Valdis Keris skaidroja, ka pēdējās prasības izriet no nepieciešamības nozarē paaugstināt algas par 10%, "lai nauda cilvēkus reāli sasniegtu".

"Lai cilvēki saņemtu 10% algu pielikumu, ir jābūt shēmai [MK noteikumu grozījumiem], un nepietiek tikai ar politisku lēmumu," skaidro ardbiedrības vadītājs.

Prasības ir nosūtītas Veselības ministrijai un trīs dienu laikā ir jāizveido izlīgšanas komisija. Arodbiedrība piedāvā tajā iekļaut no katras puses piecus pārstāvjus.

LVSADA ir viena no mediķu darbinieku organizācijām, kas apvieno ap 10 tūkstošiem nozarē strādājošo.  

17.novembrī arodbiedrība aicināja Veselības ministriju veidot izlīgšanas komisiju, kas ir pirmais solis streika pieteikšanas procedūrā. Arodbiedrība ar ministriju ir gatava diskutēt līdz 30.novembrim, kad Saeima lems par nākamā gada valsts budžetu galīgajā lasījumā.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.