Teātra zieds ar varenu balli sumina savus labākos. FOTO
Balvu par mūža ieguldījumu saņēma lieliskie aktieri Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs.
Kultūra
2015. gada 24. novembris, 11:31

Teātra zieds ar varenu balli sumina savus labākos. FOTO

Jauns.lv

Dailes teātrī notikusi „Spēlmaņu nakts”, kurā sumināti aizvadītās 2014./2015. gada sezonas labākie aktieri, režisori, izrādes un teātru darbinieki. Lielāko daļu balvu saņēma dailēnieši. Pēc ceremonijas teātra zieds pulcējās saviesīgā ballītē.

Nozīmīgāko iestudējumu vidū balvu nominācijā "Gada lielās formas izrāde" saņēmusi režisora Vladislava Nastavševa izrāde "Cerību ezers" Jaunajā Rīgas teātrī (JRT). Par Gada mazās formas nozīmīgāko iestudējumu atzīta Seņkova izrāde "Antigone" Nacionālajā teātrī. Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem ir režisora Petrenko "Neglītais pīlēns" Latvijas Leļļu teātrī. Nominācijā "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā" uzvaru izcīnījusi Elīnas Gaitjukevičas, apvienības "Dejas anatomija" un muzikālās apvienības "Kaktiņš Stūrītis" izrāde "Atgriešanās.

Gada režisora tituls Grozai-Ķiberei ticis par izrādi "Equus" Dailes teātrī un "1984" Liepājas teātrī.

Grūbe saņēmis Gada aktiera titulu kā Alans Strengs izrādē "Equus" un Mihaels izrādē "Visas viņas grāmatas" Dailes teātrī.

Savukārt Gada aktrises gods Brokai ticis par Aspazijas lomu izrādē "Aspazija. Personīgi" un Matrjonu izrādē "Tumsas vara", kā arī lomu izrādē "Divpadsmit krēsli" JRT.

"Spēlmaņu nakts" balvu kā Gada aktrise otrā plāna lomā saņēmusi Lolita Cauka par lomām izrādē "Šis bērns", "Raiņa sapņi" un "Šengenas zonas spožums un posts" Nacionālajā teātrī. Savukārt nominācijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" apbalvots Artis Robežnieks kā Boriss Nikolajevičs Čepurnojs izrādē "Saules bērni" Dailes teātrī.

Nominācijā "Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks" triumfējusi Jeļena Ņetjosina par Meitenes lomu izrādē "Pie mums viss kārtībā" un Aņutku izrādē "Tumšās alejas" Daugavpils teātrī.

Par Gada scenogrāfu atzīts Reinis Dzudzilo par izrādi "Vīlas" Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB).

Kā Gada kostīmu vai grima mākslinieces godinātas Kristīne Jurjāne un Sarmīte Balode par tēlu vizuālo risinājumu izrādēs "Divpadsmit krēsli" un "Aspazija. Personīgi" JRT.

Gada gaismu un video mākslinieka titulu saņēmis Igors Kapustins par gaismām izrādē "Raiņa sapņi" Nacionālajā teātrī.

Savukārt balvu kā Gada kustību māksliniece saņēmusi Inga Raudinga par darbu izrādē "Zelta pods" Liepājas teātrī un izrādē "Vīnes meža stāsti" Nacionālajā teātrī.

Nominācijā "Gada sasniegums baleta mākslā" godināta dejotāja Evelīna Godunova par Džuljetas lomu izrādē "Romeo un Džuljeta" LNOB.

Par Gada mūzikas autoru teātrī atzīts Jēkabs Nīmanis par kompozīcijām izrādēm "Blakts" un "Raiņa sapņi" Nacionālajā teātrī.

Nominācijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs)" triumfējusi Inga Ābele par JRT izrādi "Aspazija. Personīgi."

Savukārt "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu saņēmuši tautā mīlētie Latvijas Nacionālā teātra grandi Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs.

Tikmēr skatītāju simpātiju balvu kā Gada izrāde saņēmusi režisores Grozas-Ķiberes izrāde "Equus" Dailes teātrī. Skatītāji par Gada aktieri atzinuši Grūbi, bet Gada aktrises godā cēluši Ilzi Ķuzuli - Skrastiņu.

Bērnu žūrija par savu favorītu izvēlējusies režisora Ģirta Šoļa izrādi "Emīls un Berlīnes zēni" Latvijas Leļļu teātrī.

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders