Sabiedrība
2015. gada 24. novembris, 18:09

Ceļotājus uz Briseli Ārlietu ministrija aicina uzturēt uzlādētus mobilos tālruņus

Jauns.lv

Ārlietu ministrija (ĀM) izplatījusi aicinājumu iedzīvotājiem, kuri dodas ceļojumā uz Beļģijas galvaspilsētu Briseli, uzturēt uzlādētus mobilos tālruņus, lai vajadzības gadījumā būtu iespējams sazināties.

Briselē un Briseles galvaspilsētas reģionā līdz Beļģijas varas iestāžu turpmākajiem paziņojumiem paliek spēkā sestdien, 21.novembrī, izsludinātais augstākais, 4.drošības līmenis. Pārējā Beļģijas teritorijā noteikts 3.drošības līmenis. Briselē un lielākajās Beļģijas pilsētās atceltas visas sporta sacensības un koncerti, aģentūru LETA informēja ĀM.

Autobusu, tramvaju un vilcienu satiksme pilsētā tiek nodrošināta. Atsevišķos tramvaja maršrutos slēgti tie ceļa posmi, kuri šķērso tuneli. Slēgta arī dzelzceļa stacija "Schumann". Plānots, ka 25.novembrī pakāpeniski tiks atjaunota kustība Briseles metro, kas tika slēgts sestdien, 21.novembrī.

"Lūdzam ņemt vērā, ka Beļģijas lidostās un dzelzceļa stacijās ir ieviesti pastiprināti drošības pasākumi, un ir iespējama personu apliecinošu dokumentu pārbaude. ĀM stingri iesaka neapmeklēt masu pasākumus - koncertus, sporta pasākumus, tūristu iecienītus objektus, tirdzniecības centrus, kā arī atturēties no sabiedriskā transporta lietošanas," pausts ministrijas paziņojumā.

Tāpat ĀM aicina ceļotājus no Latvijas, kuri atrodas vai tuvākajā laikā plāno doties uz Beļģiju, rūpīgi sekot līdzi aktuālajai informācijai Latvijas un Beļģijas plašsaziņas līdzekļos par drošības situāciju Briselē un Briseles galvaspilsētas reģionā un iespējamiem pārvietošanās ierobežojumiem. Ārkārtas situācijā ministrija aicina nekavējoties sazināties ar ĀM Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +371 26 33 77 11 vai e-pastu "palidziba@mfa.gov.lv".

ĀM arī stingri iesaka jebkurai personai, kura dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Jau vēstīts, ka Latvijas vēstniecības Beļģijā padomniece ekonomikas, konsulārajos un politiskajos jautājumos Ingūna Vīksne sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka precīzas statistikas par Latvijas valstspiederīgajiem Briselē un reģionos nav, jo iedzīvotājiem nav pienākuma informēt par savu atrašanos. Tomēr, ņemot vērā iepriekšējo vēlēšanu rezultātus, Beļģijas galvaspilsētā, kur ir arī lielākā iedzīvotāju koncentrācija, varētu dzīvot aptuveni 2000 Latvijas valstspiederīgie.

Vaicāta, vai Latvijas valstspiederīgie vērsušies vēstniecībā ar lūgumu sniegt informāciju, kā rīkoties pašreizējā situācijā, Vīksne norādīja, ka tas nav noticis, jo Beļģijas informācijas dienesti un mediji sniedz ļoti precīzus norādījumus, kā rīkoties šajā situācijā. "Arī beļģu mediji raida ļoti precīzu informāciju, un iedzīvotājiem atliek vien tai sekot un ievērot," viņa sacīja.

Vaicāta par iedzīvotāju noskaņojumu, vēstniecības pārstāve norādīja, ka pagaidām situācija ir mierīga, lai arī cilvēki ir manāmi nobažījušies. Paši Briseles iedzīvotāji norādījuši, ka savas dzīves laikā neatminas situāciju, kad slēgta daļa vecpilsētas un ieviesti šāda veida drošības pasākumi.

Jau ziņots, ka augstākais trauksmes līmenis Briselē tika izsludināts sestdien, pieļaujot iespēju, ka vairākās pilsētas vietās varētu tikt sarīkoti "Parīzes stila uzbrukumi" ar sprāgstvielām un šaujamieročiem.

"Krīzes centrs nolēma saglabāt ceturto trauksmes līmeni," preses konferencē paziņoja Mišels, norādot, ka situācija no jauna tiks izvērtēta nākamo pirmdien.

"Mēs vēlamies pateikties cilvēkiem par saglabāto mieru un sapratni," viņš piebilda.

Armija un policija turpinās strādāt pastiprinātā režīmā, un tiks ierobežoti pasākumi, kuros piedalās liels cilvēku skaits.

Mišels uzsvēra, ka valdība cenšas atgriezt valsti normālā dzīves ritmā, cik ātri iespējams, vienlaikus cieši sadarbojoties ar drošības dienestiem.

LETA