Kultūra
2015. gada 25. novembris, 12:37

Fonds "Mākslai vajag telpu" piedāvā sarunu par mākslu ar Edgaru Jaunupu

Jauns.lv

Fonds "Mākslai vajag telpu" turpina video stāstu sēriju par mākslas nozīmi cilvēku dzīvē, kā arī par Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja nepieciešamību. Savu viedokli par šiem jautājumiem izsaka politiķis un basketbola kluba “VEF Rīga” padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

Edgars Jaunups uzskata, ka mūsdienu informācijas pārpildītajā telpā, kad viss, šķietami jau ir redzēts, māksla joprojām spēj pārsteigt. “Man māksla ir ļoti būtisks aspekts, tas ir notikums un tam ir interesanti sekot līdzi. Šajā laikmetā nav nemaz tik daudz iespēju kaut ko patiešām interesantu dzīvē sastapt”, skaidro Edgars. “Ir svarīgi, lai šī interese, izpratne par to, ka māksla, radošums norisinās mums visapkārt, rodas jau agrā bērnībā.”

Šodien aktīvi diskutē par adekvātas mūsdienu mākslas muzeja telpas nepieciešamību Rīgā un Edgars Jaunups uzskata, ka kopumā sabiedrībai pret šo iniciatīvu nav iebildumu, taču ir nepieciešams turpināt strādāt pie tā, lai māksla tiešām ienāktu arī katra cilvēka ikdienā, kļūtu par pašsaprotamu mūsu visu brīvā laika pavadīšanas iespēju.

Viens no lielākiem klupšanas akmeņiem šī procesa veicināšanā joprojām paliek vienota valsts mūsdienu mākslas muzeja neesamība. Šī fundamentālā infrastruktūras objekta trūkums liedz plašākai sabiedrībai iespēju ikdienā sajust mākslas klātbūtni un nozīmīgumu. Proti, ne visi ikdienā mākslu patērē, bet tas nenozīmē, ka tādai iespējai piedalīties atvērtā, plašākā mākslas procesā nav jābūt.

Edgars Jaunups uzskata, ka Pēckara un mūsdienu mākslas muzejs kļūtu par telpu, kur smelties idejas. “Muzejs ir iemesls cilvēkiem tikties, savukārt māksla, ir iemesls šo tikšanos padarīt par notikumu. Uz doto brīdi Latvijā nav tādas iespējas – redzēt un kopīgi piedzīvot mākslu dažādu jomu, profesiju vai ģeogrāfiju pārstāvjiem. Muzejs mums varētu sniegt brīnišķīgu iespēju kvalitatīvai laika pavadīšanai, socializēšanai. Šāda vide, mijiedarbība palīdzētu ikvienam sasniegt daudz lielākus panākumus un atklājumus savās profesijās.”

Runājot par iespējamo mājvietu Pēckara un mūsdienu mākslas muzejam, Edgars Jaunups atzīst, ka ideja par Rīgas Tehniskās universitātes telpu viņam liekas ļoti piemērota. “Rīgas pilsēta ir viena centra pilsēta. Tai ir noteikts pilsētas uzbūves modelis. Tāpēc, manuprāt, tādam infrastruktūras objektam, kā muzejs ir jābūt centrā. Es neticu idejai, ka mēs varētu veidot vairākus Rīgas ‘centrus’.” Edgars Jaunups saredz arī lielu potenciālu muzeja izvietojumam RTU telpā un tas ir saistīts gan ar Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves iecerēm, gan ar nesen uzceltās Nacionālās bibliotēkas lokāciju. “Man šī doma ļoti patīk un es ceru, ka reiz, varbūt nemaz tik ilgi nebūs jāgaida, Rīgā būs ne tikai jauns Pēckara un mūsdienu mākslas muzejs, bet tas atradīsies tieši RTU tagadējā ēkā. Tas neapšaubāmi kļūs par ieguldījumu Rīgas pilsētas attīstībā, veicinās to konkurētspēju Eiropas mērogā. Muzejam ir potenciāls kļūt par lielisku investīciju, kas veicinātu ekonomikas attīstību.”

Video tapis sadarbībā ar Rīgas Brīvostas pārvaldi.

Fonds “Mākslai vajag telpu” tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Regīna Zommere / Publicitātes foto