Pašvaldības SIA "Rīgas meži" attīstās par daudznozaru uzņēmumu
Runā Rīga
2015. gada 25. novembris, 23:01

Pašvaldības SIA "Rīgas meži" attīstās par daudznozaru uzņēmumu

Jauns.lv

Trešdien, 25. Novembrī, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, pašvaldības SIA „Rīgas meži” kapitāla daļu turētājs Andris Ameriks apmeklēja uzņēmuma Daugavas mežniecību, kā arī kokaudzētavu un kokzāģētavu Norupe.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vizītes laikā Daugavas mežniecībā tika novērtēts SIA „Rīgas meži” mežizstrādes darbs - cirsmas izstrāde ar hārvesteru un kokmateriālu pievešana ar forvarderu. Uzņēmums iegādājies savu mežizstrādes komplektu un kopš šā gada aprīļa cirsmu izstrādi un kokmateriālu pievešanu nodrošina saviem spēkiem. Mežniecības apmeklējuma ietvaros apskatīja arī ceļmalu un grāvju apauguma pļaujmašīnas darbu, kā arī iepazinās ar uzņēmuma kokaudzētavas teritorijā izveidoto pārākās pakāpes priežu sēklu plantāciju. Savukārt SIA „Rīgas meži” kokzāģētavā Norupe klātesošie iepazinās ar kokmateriālu ražošanas ciklu, ražošanas iekārtu darbību, jaudām un saražoto produkciju – apdares dēļiem un mēbeļu sagatavēm.

Andris Ameriks pozitīvi novērtēja uzņēmuma attīstību: „Kopš Rīgas mežu aģentūras reorganizācijas par pašvaldības SIA „Rīgas meži”, uzņēmums astoņu gadu laikā attīstījies par daudznozaru kompāniju, kas nodrošina stādu audzēšanu, meža atjaunošanu un apsaimniekošanu, mežizstrādi un kokmateriālu ražošanu. Bet nopelnīto naudu iegulda Rīgas parku, Rīgas pilsētas teritorijā esošo mežu un Mežaparka uzturēšanā”.

SIA „Rīgas meži” valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš uzsvēra uzņēmuma ilgtermiņa stratēģiju -  ar dziļāku pārstrādi un produktu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu gūt lielākus ieņēmumus no Rīgas pilsētai piederošajiem mežu resursiem: „Pakāpeniski atsakāmies no cirsmu izsolēm, tā vietā kāpinot pašu veiktas cirsmu izstrādes un pārdodamās apaļkoksnes apjomus, kā arī nodrošinot kokmateriālu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu ar pilnu jaudu funkcionējošā kokzāģētavā „Norupe”.  

Pateicoties tam uzņēmums pērn piedzīvojis strauju neto apgrozījuma kāpumu par 58 % jeb 4,3 miljoniem eiro līdz 11,7 miljoniem eiro un laikraksta „Dienas bizness” ekspertu vērtējumā atzīts par 2014.gada labāko „TOP500” valsts/pašvaldību uzņēmumu.

Savukārt uzņēmuma valdes loceklis Juris Buškevics akcentēja „Rīgas meži” ieguldījumu nākamajām paaudzēm, šogad pavasarī ierīkojot pārākās pakāpes priežu sēklu plantāciju, kurā priežu sēklas ražos  ilggadējas selekcijas rezultātā iegūtas augstvērtīgas priedes.  No šīm sēklām izaudzēto stādu priežu audze 80 gadu vecumā sasniegs izmērus, kādus parasti priede sasniedz 120 gadu vecumā, tādējādi par cilvēka paaudzi saīsinot meža apsaimniekošanas ciklu un no tās pašas platības iegūstot vairāk kvalitatīvas koksnes. „Tas, ko Jūs šeit redzat, ir vieta, kur dzims nākotnes mežs!” sacīja Buškevics.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Publicitātes foto