Arābu Emirātos noticis pirmais dievkalpojums latviešu valodā
Valsts svētku noskaņā Dubaijā notika, iespējams, pirmais dievkalpojums latviešu valodā latviešu valodā. Musulmaņi brauc ne tikai pie mums, bet arī mūsu luterāņu brauc pie musulmaņiem.
Sabiedrība
2015. gada 26. novembris, 06:40

Arābu Emirātos noticis pirmais dievkalpojums latviešu valodā

Jauns.lv

Latvijas valsts dzimšanas dienas svinību laikā 19. novembrī Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) Dubaijā notika, iespējams, pirmais luterāņu dievkalpojums latviešu valodā arābu zemēs. To vadīja Kuldīgas svētās Annas draudzes mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics.

Dubaijas latviete, fotogrāfe, Maiga Jentgen Kasjauns.lv raksta: „Mēs alkstam sastapties ar brīnumiem un ļoti gribam tos piedzīvot!”

Šāds brīnums notika Latvijas Republikas dzimšanas dienas svētku laikā AAE, Dubaijā. Tur notika, iespējams, pirmais luterāņu dievkalpojums latviešu valodā arābu zemēs, kuru vadīja Kuldīgas svētās Annas draudzes mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics, kurš pazīstams arī kā brokeris un šova „Dziedi ar zvaigzni” dalībnieks.

Maiga Jentgen dalās savās pārdomās: „Kopš Latvija kļuvusi neatkarīga un robežas ir atvērtas, no tās aizbraukuši daudzi. Bet dzīvē, visbiežāk un visdažādākajās situācijās, pierādās, ka kaut ko novērtējam tikai tad, kad to pazaudējam. Darbs, izrādās, bijis gana labs, kad esam atlaisti. Mamma, izrādās, bijusi ļoti vajadzīga un saprotoša, kad viņa pēkšņi mirusi. Dzimtene ir visskaistākā, kad skaties uz to no attāluma.

AAE dzīvo brīnišķīgi latvieši, mums ir gandrīz ideāla kopiena, kurā lielākā daļa pazīst viens otru, tiekas, atbalsta un uzmundrina citus.

Valoda ir tā, kas ļoti lielā mērā nosaka, kas tu esi. Iesākumā bija Vārds. Tādēļ, neatkarīgi no tā, vai esam luterāņi, katoļi, baptisti vai vēl kādai konfesijai piederīgi, dievkalpojums dzimtajā valodā dvēselei nepieciešams tāpat kā ūdens miesai. To saproti mirklī, kad vērsies pie Dieva un uzrunā Viņu savā valodā. Protams, mēs varam pulcēties, tērzēt, padziedāt un priecāties kopā. Bet, kad uzrunājam Dievu un kopā nometamies ceļos, saņemot Svēto Vakarēdienu, kļūstam par vienu veselu. Kļūstam par brāļiem un māsām Kristū. Un šī sajūta, esot prom no Dzimtenes, ir neatsverama. Zināt un sajust, ka neesi viens. Un Dievs ir ar Tevi.

Jāsaka milzu paldies mācītājam Mārtiņam Burkem-Burkevicam par to, ka atrada laiku un uzdrošinājās mērot šo tālo ceļu, lai kalpotu. Viņš patiesi ir īpašs mācītājs un īpašs cilvēks, kurš spēj ne tikai uzklausīt, bet arī sadzirdēt. Viņš spēj ne tikai pateikt, bet arī uzrunāt. Un viņam piemīt dāvana – vienot. Vienot lūgšanā, vienot garā, būt kopā. Manuprāt, tieši tas mums ļoti nepieciešams – būt vienotiem. Kristiešiem un citiem. Latvijas latviešiem”.

Maiga Jentgen cer, ka varbūt Latvijas baznīcas vadība atradīs veidu, kā noturēt dievkalpojumus tur, kur pašlaik nav dievnama, jo ticība vieno. „Tam vajag tikai gribēšanu. Dievkalpojumam nav nepieciešama baznīca. Varat to noturēt mājās vai citā piemērotā telpā. Paši savām rokām varat izveidot altāri un krustu. Aiciniet mācītāju un esiet vienoti Kristū! Klauvējiet, un jums taps atvērts! Meklējiet, un jūs atradīsit,” uzskata Maiga.

18. novembra svētku pasākumā Dubaijā uzstājās arī dziedāja Ieva Akuratere, kuru uz Abū Dabi un Dubaiju bija uzaicinājusi Latvijas vēstniecība AAE.

Jāpiebilst, ka Dubaijā ir izveidojusies neliela, bet noturīga latviešu kopiena – galvenokārt uzņēmēji.

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto