Vējonis: svarīgi ne tikai, lai aizlūdzam par dvēselēm, bet darām visu, lai nepieļautu karu
Rumbula ir viena no lielākajām ebreju masveida iznīcināšanas vietām.
Sabiedrība
2015. gada 29. novembris, 20:47

Vējonis: svarīgi ne tikai, lai aizlūdzam par dvēselēm, bet darām visu, lai nepieļautu karu

Jauns.lv

Latvijas augstākā vadība –Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs svētdien piedalījās Latvijas Ebreju draudžu un kopienas padomes organizētajā piemiņas brīdī Rumbulas memoriālā.

"Upuri ir pelnījuši, ka mēs ne tikai aizlūdzam par viņu dvēselēm, bet darām visu, kas ir mūsu spēkos, lai nepieļautu karu un citu noziegumu atkārtošanos. Te, Rumbulā, milzīga nozieguma vietā, to sajūtam īpaši skaudri. Mēs esam vietā, kur uz mūsu zemes nodevīgi tika slepkavots. To uzspieda svešas varas. Mūsu valsts bija iznīcināta. Diemžēl bija nelieši arī mūsu vidū, kas bija ļaunuma pārņemti. Tas ir nožēlojami un nosodāmi," norādīja Vējonis.

Prezidents akcentēja, ka atjaunotās Latvijas valsts mērķis ir sniegt iespējamo atbalstu Latvijas ebreju draudzēm un kopienām vēsturisko – Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas netaisnīgo darbību seku mazināšanai.

"Mēs speram tālākos soļus, lai nodotu mūsu neatkarīgajā valstī atdzimušajai ebreju kopienai īpašumā to, kas pirms Otrā pasaules kara bija ebreju sabiedrisko un reliģisko organizāciju īpašums. Tās ir mūsu Latvijas ebreju kopienai svarīgas kultūras, reliģijas un sociālās iestādes," pauda prezidents.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka holokausta izglītība, piemiņa, kā arī pētniecība ir svarīgs mūsu uzdevums, kas ir gan morāla, gan politiska apņemšanās. Tā arī konsekventi tiek pildīta.

Svarīgi, ka arī apzinām tos cilvēkus, kas, neskatoties uz barbarisko nacistiskās Vācijas režīmu, patiesām dzīvības briesmām sev un savām ģimenēm holokausta laikā glāba savus ebreju līdzcilvēkus. To skaits ir apzināts, un ir ap 600, norāda ministrs.

Rumbula ir viena no lielākajām ebreju masveida iznīcināšanas vietām. Divu akciju laikā 1941. gada 30. novembrī un 8. decembrī Rumbulas mežā tika nošauti vairāk nekā 25 000 Rīgas geto ieslodzīto un aptuveni 1000 no Vācijas deportēto ebreju.

BNS / Foto: Saeimas Administrācija