"Valdība varētu tikt gāzta." Mūrniece skaidro iespējamos scenārijus
Saeimas spīkere domā, ka valdība tiešām varētu tikt gāzta, turklāt - izmantojot viņas amatu.
Politika
2015. gada 30. novembris, 08:17

"Valdība varētu tikt gāzta." Mūrniece skaidro iespējamos scenārijus

Jauns.lv

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) pieļauj, ka pašreizējā valdība varētu tikt gāzta, izmantojot viņas amata pozīcijas.

Kā šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas spīkere, rodas iespaids, ka daļa "Vienotības" ir gatava gāzt savu valdību un tiek meklēti veidi, kā to izdarīt. Viens variants būtu pierunāt Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) pašai atkāpties, bet otrs variants būtu panākt valdības krišanu ar kādas citas partijas, piemēram, nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK rokām.

Mūrniece pieļauj, ka "Vienotības" mēģinājums gāzt pašai savu valdību varētu būt saistīts ar iespējamu Saeimas priekšsēdētājas demisijas pieprasījumu vai mēģinājumu "torpedēt" viņas darbu. "Pēc tam nacionālā apvienība varētu lemt par aiziešanu vai neiziešanu no valdības un potenciāli šī valdība kristu," skaidroja parlamenta spīkere.

Viņa sacīja, ka būtu priecīga, ja "Vienotība" skaidri definētu savas frakcijas kopējo pozīciju šajos jautājumos, nevis savas domas paustu vien atsevišķi deputāti.

Koalīcijas partneri oficiāli izvairās runāt par iespējamo valdības nomaiņu, tomēr neoficiāli politikas kuluāros tiek spriests par dažādiem iespējamiem scenārijiem, pieļaujot, ka izmaiņas gaidāmas jau šogad un ka pašreizējai valdībai klupšanas akmens var būt kāds no pašreiz darba kārtībā esošajiem strīdīgajiem jautājumiem.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) tuvākajā laikā varētu rosināt izteikt neuzticību parlamenta priekšsēdētājai, jo politiskajam spēkam esot radusies pārliecība, ka Mūrniece nav gatava nopietni izvērtēt savas rīcības veidu un saturu.

Arī "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa veltījusi skarbus vārdus Mūrniecei, kritizējot viņas 18.novembra svētku runu un nepiedalīšanos krīzes gadījumiem veltītās mācībās, tā vietā stādot tulpes.

Tikmēr Āboltiņa paziņojusi, ka ir gatava uzņemties premjeres pienākumus kritiskā situācijā, turklāt viņa uzskata, ka valdošo koalīciju varētu paplašināt ar LRA. Āboltiņa intervijā TV3 raidījumam "Nekā personīga" piekritusi, ka Straujumas valdība nav pietiekami aktīva un svarīgi lēmumi netiek pieņemti.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA