Latvītes Mednieces personālizstāde "Darbi" Rīgas Porcelāna muzejā
Runā Rīga
2015. gada 30. novembris, 23:03

Latvītes Mednieces personālizstāde "Darbi" Rīgas Porcelāna muzejā

Jauns.lv

No 2015. gada 4. decembra līdz 2016. gada 31. janvārim Rīgas Porcelāna muzejā būs apskatāma keramiķes Latvītes Mednieces personālizstāde „Darbi”.

Latvīte Medniece (1924) radījusi spilgtu un latvisku vaibstu Latvijas mākslā. Māksliniece izkopusi virtuozu rokrakstu, radot neskaitāmas mitoloģisku tēlu kompozīcijas, strādā ar mālu, šamotu un porcelānu. Viņas darbos jaušams rotaļīgums un spēle – gan ar materiālu, gan tēmu. Gluži kā latviskajā dzīvesziņā, te cieši un organiski savijas sadzīviskais ar sakrālo, folklora ar kristīgo. Māksliniece strādā ar figūru – atsevišķos darbos vai grupās attēloti noteikti tipāži, piemēram, mātes ar bērnu, zvejnieki, Jānīši un Ieviņas, dievi, velni, klauni u.c. Radīti  vizuālie tēli arī latviešu dieviem – Ūsiņam un Jumim. Latvīte Medniece nav baidījusies no tehniskiem eksperimentiem un daudzējādā ziņā ir bijusi atklājumu celmlauze Latvijas keramikā. Viņa ir teju vienīgā, kas vienā darbā izmanto dažādus keramikas materiālus, piemēram, šamotu un porcelānu.

Ar šo izstādi, kas noslēgsies janvārī, Rīgas Porcelāna muzejs iezīmē arī nākamā gada izstāžu tematisko loku, jo 2016. gada izstāžu plānā būs likts akcents uz māksliniekiem, kas strādājuši Rīgas Porcelāna fabrikā. Latvīte Medniece Rīgas Porcelāna fabrikā par mākslinieci strādājusi divus gadus pēc studiju beigšanas, kur veidojusi sīkplastikas figūras un dažādu trauku dekorus. Fabrikā tapušas arī šajā izstādē eksponētās sīkplastikas figūras. Vēl izstādē būs skatāmi pavisam abstrakti porcelāna darbi, kā arī 3 apgleznotas porcelāna vāzes. Izstādē būs iespēja gūt ieskatu keramiķes plašajā daiļradē, jo būs skatāmi teju visas mākslinieces daiļradē izmantotās tehnikas un materiāli, arī māla un šamota figūras.

Izstādē tiks eksponēti mākslinieces ģimenes īpašumā esošie darbi, kā arī darbi no Rīgas Porcelāna muzeja, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijām.

Regīna Zommere / Publicitātes foto