Straujuma: "Nezināju, ka ministru algu kāpums būs tik straujš!" VIDEO
Šorīt televīzijā valdības vadītāja faktiski atzina, ka atkal nav zinājusi, ko "sastrādājuši" viņas kolēģi. Straujuma domā, ka sabiedrība saprot nepieciešamību palielināt ministru algas
Politika
2015. gada 1. decembris, 08:25

Straujuma: "Nezināju, ka ministru algu kāpums būs tik straujš!" VIDEO

Jauns.lv

Nezināju, ka ministru algu kāpums būs tik straujš, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība").

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa uzsvēra, ka lēmums par algu kāpumu ministriem un citiem valsts pārvaldē strādājošajiem pieņemts laikā, kamēr viņa bija vizītē Ķīnā. Ar šādu priekšlikumu klajā nākusi Kārļa Šadurska ("Vienotība") vadītā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Straujuma pauda, ka palielināt atalgojumu noteiktos amatos strādājošajiem vajag, taču to neesot vajadzējis darīt tik lielā apmērā.

"Es justos komfortablāk, ja šis pieaugums nebūtu tik liels," sacīja Straujuma. Skaidrs, ka valdības un Saeimas amatpersonu algas bija jāpalielina, un liela daļa sabiedrības to saprot, uzskata Ministru prezidente.

19 minūtes sarunā ar valdības vadītāju:

Jau ziņots, ka no nākamā gada par 600 līdz 700 eiro tiks palielināts atalgojums Ministru prezidentam, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem, kā arī Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem, šādus grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā pirmdien pieņēma Saeima.

Par grozījumiem balsoja 51 deputāts no trim koalīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem, savukārt pret bija 30 parlamentārieši no opozīcijā esošajām partijām "Saskaņa" un "No sirds Latvijai", kā arī Nacionālās apvienības pārstāve Inguna Rībena. Latvijas Reģionu apvienības deputāts Jānis Ruks balsojumā atturējās.

Premjera mēnešalgu pielīdzinās Saeimas priekšsēdētājas atalgojumam, ministru - Saeimas spīkera biedru algai.

Šobrīd Ministru prezidenta atalgojums ir 3098 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet līdz ar grozījumiem alga tiks palielināta par aptuveni 670 eiro, tādējādi premjera atalgojums no 2016.gada būs 3771 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Savukārt ministru algas pieaugs par aptuveni 780 eiro - no līdzšinējiem 2781 eiro uz 3580 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Aprēķināts, ka parlamentāro sekretāru atalgojums palielināsies par aptuveni 600 eiro, savukārt parlamenta frakciju un komisiju vadītājiem - 730 eiro.


BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA