Runā Rīga
2015. gada 1. decembris, 17:34

Rīgas Sv.Pētera baznīcā skanēs Ziemassvētku mūzika no senajām Hanzas pilsētām

Jauns.lv

Ceturtdien, 3. decembrī, plkst. 19.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā notiks koncerts par godu Rīgas un Brēmenes 30 gadu sadraudzībai, kurā muzicēs senās mūzikas ansamblis Mare Balticum (Brēmene/Rīga) un viens no spilgtākajiem senās mūzikas interpretiem Eiropā Manfrēds Kordess (Manfred Cordes).

Rīgas un Brēmenes draudzība pastāvējusi un turpinājusies cauri vēsturiskām pārmaiņām – Brēmene bijusi aktīva lieciniece gan Latvijas neatkarības atgūšanai, sniedzot garīgu un materiālu atbalstu, gan arī veicinot mūsu valsts iestāšanos Eiropas Savienībā. Īpaši jāatzīmē abu pilsētu ilggadējā sadarbība kultūras jomā. Atzīmējot pilsētu sadraudzības 30. gadskārtu, šī gada septembrī notika Rīgas dienas Brēmenē, kuru ietvaros Brēmenē ciemojās delegācija no Rīgas, norisinājās dažādi pasākumi un notika kora „Skaņupe” koncerts Brēmenes rātsnamā.

Koncertā Rīgas Sv. Pētera baznīcā klausītāju lokā būs goda viešņa no Brēmenes, Brēmenes parlamenta viceprezidente Silmeza Dohana, un varēs dzirdēt Ziemassvētku laika mūziku, kas bijusi populāra un skanējusi senās Hanzas savienības laikā. Dziedājumi izskanēs kopā ar senajiem mūzikas instrumentiem,  atskaņojot mūziku iespējami tuvu tam, kā tā skanējusi senajos Hanzas dievnamos vairākus gadsimtus atpakaļ, izpildot tādu komponistu skaņdarbus kā H. Pretoriuss,  D. Bukstehūde, uzburot gaišu un svinīgu Ziemassvētku noskaņu. Zīmīga ir koncerta norises vieta – Rīgas Sv. Pētera baznīca, kurai līdzās ir Brēmenes muzikantu skulptūra, tādējādi vēl vairāk akcentējot Rīgas un Brēmenes pilsētu sadraudzību.

Manfrēds Kordess ir vācu renesanses un baroka mūzikas interprets, kurš īpaši specializējies 16. un 17. gadsimta mūzikas atskaņošanā. Viņš ir Brēmenes Mākslu augstskolas profesors, kā arī senās mūzikas ansambļa “Weser-Renaissance Bremen” mākslinieciskais vadītājs. Ar “Weser-Renaissance Bremen” izpildītājs darbojies daudzos starptautiskos projektos, gūstot lielu atzinību. Savukārt ar ansambli Mare Balticum  un diriģentu Māri Kupču (Latvija) mūziķim  šis būs jau otrais koncerts, kura sastāvā būs mākslinieki no Vācijas un Latvijas, turpinot pirms gada aizsākto sadarbību starp abām valstīm.

Ieeja koncertā ir bez maksas. Koncertu sadarbībā ar Rīgas Senās mūzikas centru rīko Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvalde, atbalsta Rīgas dome.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību Regīna Zommere