Taureņi, putni un ziedi atdzīvojas! Krāšņi atklāta Kristīnes Luīzes Avotiņas izstāde. FOTO
Māksliniece Kristīne Luīze Avotiņa ar mammu gleznotāju Ilzi Avotiņu izstādes „Sapņu upe” atklāšanā.
Kultūra
2015. gada 2. decembris, 14:57

Taureņi, putni un ziedi atdzīvojas! Krāšņi atklāta Kristīnes Luīzes Avotiņas izstāde. FOTO

Jauns.lv

Kā koša komēta Rīgas mākslas telpā 1. decembra vakarā atklāta mākslinieces Kristīnes Luīzes Avotiņas radošās desmitgades multimediālā gleznu izstāde. Sabiedrībā zināmi mākslas mīļotāji pauda neviltotu sajūsmu par redzēto.

Kristīnes Luīzes Avotiņas jaunā izstāde „Sapņu upe”, kas līdz 10. decembrim skatāma Rīgas mākslas telpā, krasi atšķiras no tradicionālām gleznu izstādēm. Mākslas darbi nav izlikti pie galerijas sienām, bet gleznas tiek projicētas uz ekrāniem un padarītas telpiskas, radot skatītājā iespaidu, ka viņš ir pats iekļuvis šo gleznu pasaulē. Māksliniecei raksturīgie tēli gleznās atdzīvojas – ziedi plaukst, taureņi un putni lido, ūdens plūst un ledus krakšķ.

Mākslas darbu atdzīvināšana multimediālā formā Latvijā ir nebijis gleznu atspoguļojums, un šo ideju īstenojusi Sandra Jonāne, kuru īstenot šo projektu iedvesmojusi Izraēlā redzētā mākslinieka Vinsenta van Goda daiļradei veidotā multimediālā izstāde.

Īpaši saviļņojošs izstādes atklāšanas vakars bija ne tikai mākslas darbu autorei Kristīnei Luīzei Avotiņai, bet arī viņas vecākiem. Ar krāšņu rožu pušķi gleznotāja tovakar sveica savu tēvu Jāni Avotiņu dzimšanas dienā, savukārt mākslinieces mamma – gleznotāja Ilze Avotiņa – portālam Kasjauns.lv atzina, ka izstādes atklāšana viņai ir lieli svētki. „Pēc izstādes noskatīšanās mani pārņēma laimes sajūta. Saprotu to, ka Kristīne ir uz sava īstā ceļa. Viņai gleznošana ir šūpulī ielikta. Sāka intensīvi zīmēt jau no trīsarpus gadiem, maza būdama, varētu teikt, ka dzīvoja krāsu kastē. Spēlējās ar holandiešu krāsu kastītēm, likdama vienu aiz otras, gluži kā Andersena pasakā „Sniega karaliene” Kajs no ledus gabaliem lika kopā vārdu „mūžība”. Esmu lepna par to, ka mana meita ar savu mākslu iedvesmo citus māksliniekus, kā rezultātā tapa šī interesantā izstāde. Šī komanda kopā savu darbu izdarīja patiešām lieliski,” teica Ilze Avotiņa.

Izstādes „Sapņu upe” atklāšanas viesu vidū bija daudz sabiedrībā zināmu mākslas mīļotāju, tostarp Ineses Galantes fonda vadītāja Diāna Galante ar vīru Aleksandru Kurjanoviču, TV seja Jana Duļevska ar vīru hokeja treneri Rodrigo Laviņu, interjera dizainere Evija Ķirsone, neiroķirurgs Egils Valeinis ar ģimeni, deju pasniedzējs Valdis Škutāns ar sievu Alisi Kolosovu-Škutāni, kas arī līdzdarbojās izstādes organizēšanā, māksliniece Ieva Bondare ar vīru politiķi Mārtiņu Bondaru, fonda „Mākslai vajag telpu” vadītāja Katrīna Leiškalne ar dzīvesbiedru Edgaru Jaunupu, režisore Ilona Brūvere, mākslas mecenāts, miljonārs Jānis Zuzāns un daudzi citi.

   

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders, Ieva Lūka/LETA