12 gadus vecais irākietis Muhameds Rīgas centra skolā cenšas apgūt Ziemassvētku dziesmiņas latviski. VIDEO
Natālijas Draudziņas vidusskolā mācās gan viņš, gan viņa divi brāļi un māsa. Vecākais brālis, piemēram, uzrādījis spožus rezultātus, ģeogrāfijas pārbaudījumā latviski rakstot valstis Eiropas kartē. Muhamedam pagaidām iet grūtāk ar mūsu sarežģīto valodu.
Sabiedrība
2015. gada 2. decembris, 21:56

12 gadus vecais irākietis Muhameds Rīgas centra skolā cenšas apgūt Ziemassvētku dziesmiņas latviski. VIDEO

Jauns.lv

Irākietis Muhameds ir bēgļu ģimenes puisis, kuram ir 12 gadu, un varam tikai iedomāties, cik grūti viņam ir tagad. Zēns savā vecumā iet 3.klasē Rīgas centra skolā - Natālijas Draudziņas ģimnāzijā. LTV "Panorāmas" sižetā redzams, ka bērns sēž pēdējā solā un, kamēr citi bērni dzied klavieru pavadījumā, Muhameda mute nekustas. Viņš nezina latviešu valodu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Muhameds Rīgā mācās savam vecumam neatbilstošā klasē, jo pēdējos divos gados savā dzimtenē Irākā skolu nav apmeklējis. Tāpat kā viņa brāļi un māsa, kuri arīdzan iekārtoti šajā pašā skolā. Natālijas Draudziņas skolas direktors stāsta, ka irākieši nav vienīgie patvēruma meklētāju ģimeņu bērni šajā skolā; ir arī audzēknis no Afganistānas, kura sagatavotības līmenis tomēr esot zemāks.

Muhameds tikmēr centīgi no tāfeles noraksta vārdus latviešu valodā; viņa vecākais brālis Jadegars, kurš iet 8.klasē, tulkošanai uz kurdu valodu izmanto tehnoloģijas un pilda arī mājasdarbus. Vienā no pēdējiem pārbaudījumiem ģeogrāfijā, kurā bijis latviski kartē jāieraksta valstu atrašanās vietas, šim 15 gadus vecajam puisim bijis viens no labākajiem rezultātiem klasē, stāsta skolas direktors. Jadegars teic, ka viņam skolā ir divi trīs draugi; ar vienu viņš runā angliski, ar otru - vāciski. Latviešu valodas apgūšana raitā sarunvalodas līmenī pagaidām vēl ir procesā.

Šī irākiešu ģimene mīt "Muceniekos", un tieši transporta ērtības dēļ puiši un māsiņa mācās Natālijas Draudziņas vidusskolā.  Tomēr slodzes dēļ šī skola nolēmusi neuzņemt vairāk kā 10 bēgļu vai patvēruma statusa ieguvušo ģimeņu bērnus. Tāpat arī nolemts vienā klasē "nelaist" vairāk kā vienu vienīgu šādu bērnu, lai, direktora vārdiem runājot, "nesāktos neintegrēšanās".

Kamēr Muhameds, Jadagars, vēl viens brālis un māsa mācās Rīgas centrā, viņu vecāki "Muceniekos" gaida lēmumu par bēgļu statusa piešķiršanu. Kā tas ir, skaties LTV sagatavotajā sižetā!


Kasjauns.lv

Tēmas