Veidiņa: "Jaunais Dienas aprūpes centrs Imantā darbojas ļoti veiksmīgi"
Palielinoties vietu skaitam, 2015.gada pirmajā pusgadā centru pakalpojumu saņēma par 63 personām vai 22% vairāk nekā 2014.gada pirmajā pusgadā.
Runā Rīga
2015. gada 3. decembris, 15:51

Veidiņa: "Jaunais Dienas aprūpes centrs Imantā darbojas ļoti veiksmīgi"

Jauns.lv

Šonedēļ biedrība „Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” atzīmēja pirmā gada sasniegumus Imantā pērn izveidotajam Dienas aprūpes centram cilvēkiem ar smagiem garīga rakstura un kompleksiem funkcionāliem traucējumiem.

“Biedrības izveidotais centrs gada laikā ir parādījis, ka darbojas ļoti veiksmīgi. Tas ir izcils piemērs tam, ka ikviena cilvēka tiesības dzīvot sabiedrībā ir realizējamas. Pateicoties centra darbiniekiem, vairāki cilvēki var justies kā sabiedrības locekļi. Tāpat ļoti liels devums – atelpas brīdis – ir nogurušajiem vecākiem, kas var strādāt vai darīt kaut ko citu laikā, kamēr bērns tiek aprūpēts speciālistu uzraudzībā,” uzsvēra Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa.

Biedrības vadītāja Inga Šķestere norādīja, ka gada laikā centrā darbā ar klientiem gūti ievērojami panākumi - daudziem būtiski samazinājušies uzvedības traucējumi, pieaugušas pašaprūpes prasmes, piemēram, iemācījušies patstāvīgi ēst, panākta lielāka uzmanības noturība un attīstītas komunikācijas spējas.

Centrs izveidots 2014.gada novembrī pēc biedrības „Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” iniciatīvas ar Rīgas pašvaldības atbalstu. Tā izveidē aktīvi līdzdarbojās Vācijas kolēģi no organizācijas IB-Behindertenhilfe, kā arī Zviedrijas organizācijas „Star of Hope” pārstāve Ingera Lilja, sniedzot nozīmīgu metodisko atbalstu.

Biedrības izveidotais centrs no citiem dienas aprūpes centriem atšķiras ar izteiktu  ergoterapijas dominanti ikdienas darbā. Bez ergoterapeitiem ikdienā ar klientiem strādā sociālais darbinieks, mūzikas terapeits, sveču darbnīcas vadītājs, sociālais aprūpētājs un aprūpētājs. 

Patlaban centrs nodrošina jēgpilnas ikdienas aktivitātes 19 cilvēkiem ar smagiem garīga rakstura un kompleksiem funkcionāliem traucējumiem. Sniedzot pakalpojumu, galvenā uzmanība tiek vērsta uz klientu spējām, sniedzot aktīvu atbalstu, bet ne pasīvu aprūpi.

Pakalpojuma sniegšanā izmantotās inovatīvās metodes ir ļāvušas pirmajā darbības gadā sasniegt nozīmīgus rezultātus – dienas centra klientiem ir būtiski paaugstinājušās pašaprūpes spējas, ir pozitīvi sasniegumi darbā ar cilvēkiem, kuriem ir autisms, ir ļoti labi sasniegumi darbā ar cilvēkiem, kuriem ir izteikti uzvedības traucējumi. Ikdienas darba panākumu apliecinājums ir cilvēku, kuri iepriekš tika atzīti tikai par aprūpējamiem, nu spēj iesaistīties produktīvās nodarbinātības aktivitātēs – gandrīz visi DAC klienti ir apguvuši sveču gatavošanas prasmes un klientu gatavotās sveces ir apliecinājums tam, ka ikvienam cilvēkam ir spējas, tikai jāprot tās saskatīt. 

Dienas aprūpes centri personām ar garīga rakstura traucējumiem nodrošina klientu uzturēšanos centros pilnu darba dienu, ēdināšanu, kā arī organizē izglītojošas, sociālo prasmju un darba iemaņu apguves nodarbības. Rīgā 2015. gada pirmajā pusgadā darbojās 11 centri(275 vietas), septiņi no tiem personām ar garīgās attīstības traucējumiem (202 vietas), divi personām ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem (28 vietas) un divi personām ar psihiskās veselības traucējumiem (45 vietas).

2015.gada pirmajā pusgadā salīdzinoši ar 2014.gada pirmo pusgadu ir palielinājies pašvaldības finansēto vietu skaits dienas aprūpes centra pakalpojumam par 28 vietām, jo no 2014. gada novembra darbību sāka divi centri personām ar smagiem garīga rakstura traucējumiem - biedrības "Rīgas pilsētas Rūpju bērns" centrs Ludzas ielā 43 (12 vietas) un biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" centrs Imantas 8.līnijā1, k-3(16 vietas) un ir 19 klienti. Centru pakalpojumu 2015.gada pirmajā pusgadā sniedza sešas līgumorganizācijas.

2015.gada pirmajā pusgadā centrus apmeklēja 346 personas ar garīga rakstura traucējumiem. Palielinoties vietu skaitam, 2015.gada pirmajā pusgadā centru pakalpojumu saņēma par 63 personām vai 22% vairāk nekā 2014.gada pirmajā pusgadā.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto