Sabiedrība
2015. gada 4. decembris, 07:27

Irāņu bēglim Muceniekos jāiztiek ar 15 eiro nedēļā. VIDEO

Jauns.lv

Irānim Mansoram dzimtenē draud nāvessods, jo viņš no islāma pārgājis kristietībā. Tādēļ viņš Latvijā vēlas iegūt bēgļa statusu un mācās latviešu valodu. Pagaidām gan viņam jāmitinās bēgļu izmitināšanas centrā Muceniekos un jāiztiek ar 15 eiro lielu pabalstu nedēļā.

Mansoram, kurš vēlas savu turpmāko dzīvi saistīt ar Latviju, pagaidām jādzīvo Mucenieku centrā un jāiztiek tikai ar 15 eiro nedēļā lielu pabalstu. Viņš nevar strādāt un īrēt dzīvokli, jo nav ieguvis ne bēgļa, ne alternatīvo statusu, stāsta Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes raidījums „Kivi”. Te gan jāteic, ka līdz oficiāla bēgļa statusa piešķiršanai vai atteikumam viņam Muceniekos tiek nodrošināta gan dzīvesvieta, gan ēdiens.

Mansors stāsta, ka izjūt arī vietējo iedzīvotāju negatīvo attieksmi, jo viņi uzskata, ka bēgļi Latvijā saņem 400 – 500 eiro lielu pabalstu, bet tā nebūt nav. Iesākumā Mansora galamērķis Eiropā nemaz nebija Latvijā, bet nu viņš savas domas ir mainījis un mācās latviešu valodu.

Te jāpiebilst, ka 2012. gadā ar Rīgas Administratīvās tiesas lēmumu Latvijā bēgļa statuss tika piešķirts diviem Irānas pilsoņiem. Kā viens no šāda lēmuma argumentiem bija tas, ka Irānā draud nāvessods cilvēkiem, kuri pārgājuši no islāma kristietībā.  Irānas konstitūcija neparedz tiesības musulmanim izvēlēties, mainīt vai atsacīties no saviem reliģiskajiem uzskatiem. Bērns, kura tēvs ir musulmanis, piedzimstot tiek uzskatīts par musulmani. Par atteikšanos no islāma persona var tikt sodīta ar nāvi. Tas paredzēts Irānas parlamentā 2008. gadā pieņemtajā lēmumā.

Sīkāk par Eiroparlamenta deputātu no Latvijas domām par bēgļiem un Mansora dzīvi skatieties „Kivi” videosižetā.

Bēgļu krīze, problēmas un risinājumi (TV „Kivi”) Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video