Kontrabandisti migrantiem piedāvājot braukt par velti, ja piesaista vēl 10 citus
"Tādā veidā Eiropā ieplūst tūkstošiem cilvēku," norādīja pētnieks, piebilstot, ka šādi piedāvājumi ļauj Eiropā nokļūt cilvēkiem, kuri nav gatavi samaksāt tūkstošiem eiro.
Viedokļi
2015. gada 4. decembris, 14:53

Kontrabandisti migrantiem piedāvājot braukt par velti, ja piesaista vēl 10 citus

Jauns.lv

Kontrabandisti migrantiem piedāvā braukt par velti uz Eiropu, ja viņi piesaista vēl 10 citus, piektdien konferencē "Atbildība un politiskā realitāte: izaicinājumi un risinājumi migrācijas krīzei Eiropā" sacīja organizācijas "Starptautiskā iniciatīva pret transnacionālo organizēto noziedzību" pārstāvis Adams Rodrigess (Adam Rodrigues).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Organizācija atklājusi, ka migrantu pilsonība ietekmē cenu, par kādu kontrabandisti gatavi viņus nogādāt Eiropā. Aprēķināts, ka kopumā katru gadu cilvēki samaksā 2,5 miljardus eiro par to, lai varētu nokļūt kādā no Eiropas valstīm.

"Ļoti daudzi kontrabandisti zina, ka, piemēram, Sīrijas iedzīvotājiem ir vairāk naudas nekā Eritrejas iedzīvotājiem, tādēļ viņiem liek maksāt vairāk par viņu transportēšanu uz Eiropu," sacīja Rodrigress.

Viņš norādīja, ka vismaz sākumā process ir brīvprātīgs, jo migrants vēlas nokļūt Eiropā, bet kontrabandisti ir gatavi to darīt par zināmu cenu, kam arī patvēruma meklētāji piekrīt.

Organizācijas pārstāvis atklāja, ka viņš uz kontrabandistiem raugās kā uz ceļojuma aģentūru, kas piedāvā braukt uz vairākām vietām par dažādām cenām, savukārt par papildu samaksu var sagādāt pasi, vīzu, automašīnu, kas sagaidīs noteiktā vietā, labāku sēdvietu un pārvietošanās līdzekli.

"Kontrabandisti arī paplašina šo tirgus, jo viņi nerada tirgu, tur kur tā nav. Attiecības ir brīvprātīgas. Kontrabandisti nepārliecina cilvēkus doties uz valstīm, kur viņi nevēlas doties, bet nodrošina, ka plūsma pieaug," teica Rodrigess.

Viņš turpināja, ka, piemēram, "Ziemeļāfrikā ir zināmi piedāvājumi, ka kontrabandisti par katru imigrantu, ko potenciālais ceļotājs atved sev līdzi, viņam jāmaksā par 10% mazāk. Ja atved 10 draugus, tad pats var braukt par velti. Protams, draugi maksā pilnu cenu, ja viņiem nav draugu".

"Tādā veidā Eiropā ieplūst tūkstošiem cilvēku," norādīja pētnieks, piebilstot, ka šādi piedāvājumi ļauj Eiropā nokļūt cilvēkiem, kuri nav gatavi samaksāt tūkstošiem eiro.

Organizācija arī atklājusi, ka kontrabandisti var migrantus iebiedēt, izspiežot naudu.

Jau vēstīts, ka piektdien Eiropas Savienības Mājā notiek Eiropas Konservatīvo un reformistu alianses (AECR) rīkotā konference "Atbildība un politiskā realitāte: izaicinājumi un risinājumi migrācijas krīzei Eiropā".
BNS/Foto: EPA/LETA