Skatieties, pa kādu ceļu Latvijā ienāca Irākas bēgļi! VIDEO
Pa šo meža taku Kaplavas pagastā Latvijā ienākušas līdz šim lielākās aizturētās bēgļu grupas no Irākas.
Sabiedrība
2015. gada 4. decembris, 17:34

Skatieties, pa kādu ceļu Latvijā ienāca Irākas bēgļi! VIDEO

Jauns.lv

Jāpārlec pāri mazai upītei un tu jau esi Latvijā! Tā oktobrī, pārlecot nelielo urgu, Latvijā no Baltkrievijas, ienāca 57 Irākas bēgļi. Valsts robeža Kaplavas pagastā pamanāma tikai pēc robežstabiem. Latvijas robežsargi parādījuši vietu, pa kuru Latvijā ieceļojušas līdz šim aizturētās lielākās bēgļu grupas.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 1. oktobrī, nelegāli šķērsojot Latvijas – Baltkrievijas robežu, Krāslavas novada Kaplavas pagastā aizturēti 28 Irākas bēgļi, bet divas nedēļas vēlāk – 15. oktobrī vēl 29 irākieši. Starp aizturētiem bija vairāki bērni, mazākajam no tiem bija tikai pieci mēneši. Tagad bēgļi atrodas bēgļu izmitināšanas centrā „Mucenieki” un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei tagad jālemj, vai viņiem piešķirt bēgļu statusu, jo viņi lūguši patvērumu Latvijā. Šīs bija līdz šim vienā reizē vienlaikus aizturētās vislielākās bēgļu grupas.

Viss vedina domāt, ka konkrētā vieta Kaplavas pagastā kļuvusi par bēgļu tranzītceļu. Tādēļ tagad Latvijā spriež par žoga celšanu uz Latvijas – Baltkrievijas robežas. Ģimene cilvēku kontrabandistiem par nokļūšanu Eiropas Savienībā samaksājot no 10 līdz 20 tūkstošiem eiro.

Latvijas robežsardze kaimiņvalsts izdevumam „Komsomoļskaja Pravda v Bellorusi” izrādījusi vietu, kurā irākieši nelegāli šķērsoja Latvijas robežu. Kā izskatās vieta, kur irākieši slepus ienāca Latvijā, skatieties videosižetā. Tā kā cilvēku kontrabandisti regulāri maina ceļus, pa kuriem cilvēkus pārvadā pāri robežai, tad šī vieta, pēc visa spriežot, vairs nebūs, bēgļu ceļš. Vairoties no robežsargiem, nākamais bēgļu ceļš varētu tikt izveidots dažus kilometrus tālāk.

Šeit irākiešu bēgļi šķērso Latvijas robežu Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmums no video

Tēmas