Kultūras centrā "Imanta" apskatāma Loretas Pelšes piemiņas izstāde
Loreta Pelše (1939–2015).
Kultūra
2015. gada 5. decembris, 14:08

Kultūras centrā "Imanta" apskatāma Loretas Pelšes piemiņas izstāde

Jauns.lv

"Māksla nepazūd, ja tu tai atdod sirdi. Tā atgriežas un no jauna liek domāt par mākslas nezūdamības spēku", tā teica šogad aizsaulē aizgājusī Tautas tēlotājas mākslas studijas UMBRA dalībniece, māksliniece Loreta Pelše.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mākslinieces pirmā personālizstāde notiek 1975. gadā TTP Kultūras namā, vēlāk sarīkotas vairākas personālizstādes arī citviet Latvijā. Pelše piedalījusies neskaitāmās amatieru mākslinieku grupas izstādēs (Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Japānā), kā arī studijās vasaras plenēros.

60.–70. gados māksliniece strādājusi dažādās tehnikās, izmēģinot arī eļļas glezniecību, bet visvairāk darbu radīts jauktajā tehnikā, apvienojot plūstošā akvareļa klājumu ar pasteļa radīto ekspresiju, toņu niansēm un detaļu akcentējumu. Šai periodā iecienītākās tēmas ir reālistiski, tomēr nedaudz dekoratīvi tvertas ainavas, īpaši jūras ainavas ar zvejnieku dzīves atribūtiem, kā arī ziedi un klusās dabas, nereti it kā pievelkot objektus tuvplānā.

1978. gadā L. Pelše beigusi Poligrāfijas tehniskās jaunrades Tautas universitātes Dekoratīvās noformēšanas fakultāti kā māksliniece izpildītāja. Fakultātes pasniedzēja, mākslinieka Arnolda Vilberga ietekmē radusies pirmā interese par abstraktām formām. 80. gados māksliniece piedalās izstādēs ar dekoratīvām kompozīcijām batikas tehnikā.

Pēc pārtraukuma 90. gados, Pelše atsāk gleznot 2004. gadā, no jauna iesaistoties studijā „Umbra” (bijusī TTP studija) mākslinieces Māras Zītares vadībā. 2007. gadā sarīkota personālizstāde „Mākslas nezūdamības likums” Jūrmalas pilsētas muzejā; gleznas eksponētas arī citviet, tai skaitā studijas „Umbra” izstādēs.

Izstādē eksponētie pēdējās desmitgades darbi īstenoti akrila tehnikā uz kartona, variējot ģeometrizētu un gleznieciski ekspresīvu elementu attiecības. Jaunākais periods ir zināma sintēze un saskarpunktu meklējumi starp sākotnēji apgūto glezniecisko realitātes tvērumu un vēlāk iepazīto abstrakto ģeometriju.   

Izstāde ļaus ieskatīties mākslinieces mums visiem atstātos krāsu mirdzuma mirkļos.

Izstāde apskatāma līdz 2016.gada 3.janvārim katru dienu no plkst.10.00-20.00,

Rīgas Kultūras un atpūtas centra IMANTA II stāva galerijā.

Ieeja bez maksas.

Regīna Zommere/Publicitātes foto Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Tēmas