Pretterorisma centra šefs: "Sabiedrībai ir naivi domāt, ka radikalizācijas procesi izbeigsies"
Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis: "Būtu naivi domāt, ka radikalizācijas procesi izbeigsies. Tie turpināsies, un mums ar to ir jārēķinās."
Sabiedrība
2015. gada 5. decembris, 17:43

Pretterorisma centra šefs: "Sabiedrībai ir naivi domāt, ka radikalizācijas procesi izbeigsies"

Jauns.lv

Sabiedrībai ir naivi domāt, ka radikalizācijas procesi izbeigsies, intervijā atzina Drošības policijas (DP) Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš norādīja, ka DP resursi pretterorisma jomā ir piemēroti tam apdraudējumam, kāds tas ir šobrīd, taču DP pakāpeniski tuvojas savu spēju robežai, par ko arī informētas valsts augstākās amatpersonas.

Raugoties ilgākā perspektīvā, ir jāatzīst, ka situācija drīzāk pasliktinās, nevis uzlabojas. Pirms dažiem gadiem Latvijai nebija neviena ārvalstu kaujinieka, tas ir, personas, kura devusies uz konfliktu reģioniem. Šobrīd runa jau ir par vairākām personām, kuras uzturas karadarbības reģionos. Tāpēc var teikt, ka situācija pasliktinās, secina Leitietis.

Citur Eiropā vērojamie radikalizācijas procesi neiet secen arī Latvijai. "Būtu naivi domāt, ka šie procesi izbeigsies. Tie turpināsies, un mums ar to ir jārēķinās," uzsver Leitietis.

Viņš arī norāda, ka specdienesta spējas nav iespējams attīstīt nedēļas vai mēneša laikā. Nav tā, ka Latvijā būtu plašs pretterorisma ekspertu tirgus un DP tikai atliktu izvēlēties labākos starp jau sagatavotajiem speciālistiem.

No brīža, kad tiek pieņemts lēmums par DP kapacitātes stiprināšanu un papildu štatu izveidošanu, līdz brīdim, kad jaunpieņemtie kadri ir gatavi dot tiešām būtisku pienesumu, paiet visai ilgs laiks. Tāpēc ir ļoti svarīgi par to domāt laicīgi, nevis tad, kad terorisma draudu līmenis pārsniedz DP spējas tos novērst, norāda Leitietis.

LETA/Foto: AFP/LETA, Edijs Pālens/LETA