Latvietes par fiktīvām laulībām saņem no 200 līdz 10 000 eiro. VIDEO
Neskatoties uz to, ka par fiktīvajām laulībām draud bargs sods, Latvijas sievietes joprojām piekrīt fiktīvām laulībām. Šogad konstatētas 30 šādas laulības. Reālais to skaits varētu būt lielāks.
Sabiedrība
2015. gada 8. decembris, 07:25

Latvietes par fiktīvām laulībām saņem no 200 līdz 10 000 eiro. VIDEO

Jauns.lv

Kaut arī pēdējos pāris gados fiktīvo laulību skaits ir sarucis, ik gadu vairāki desmitu latviešu sieviešu dodas fiktīvās laulībās, apprecoties ar trešo valstu pilsoņiem, lai viņi varētu iegūt uzturēšanās atļauju Eiropas Savienībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāve Sandra Silīte-Gailiņa Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes raidījumam „Kivi” pastāstīja, ka pārsvarā fiktīvās laulībās sievietes no Latvijas dodas Lielbritānijā, Īrijā, Kiprā un arī Grieķijā. Līgavaiņi galvenokārt ir pakistānieši.

Ekonomiskās krīzes iespaidā 2011. gadā bija ievērojami vairāk sieviešu no Latvijas, kuras ar fiktīvo laulību palīdzību vēlējās nopelnīt naudu, liecina statistika. Tagad to skaits ir sarucis. Ja 2011. gadā apzinātas 100, tad pērn tikai 35, bet šogad 30 šādas laulības. Tomēr ieguvums ir daudz mazāks nekā nepatikšanas, kas pēc tam jāpiedzīvo. Sievietes bieži vien pēc fiktīvām laulībām nokļūst seksuālā verdzībā, viņas tiek ievietotas bordelī, jo vīrietim baltā sieviete vairs nav vajadzīga un viņam nepieciešams atpelnīt naudu, ko viņš iztērējis par viltus līgavas pirkšanu.

Jauna sieviete par fiktīvām laulībām var saņemt ļoti dažādu samaksu - no 200 līdz 10 000 eiro. Valsts policijas pārstāvis Valentīns Mass teic, ka mūsu sievietes trešo valstu pilsoņi pārsvarā savervē vai nu internetā, sociālajos tīklos, vai ar meiteņu paziņu un draudzeņu palīdzību. Fiktīvās laulībās stājas jaunietes, kuras nomāc finansiālas problēmas.

„Kivi” pārliecinājās, ka jaunietes var samērā ātri internetā atrast fiktīvu precību piedāvājumus. Iesākuma, viss sākas it kā ar nevainīgu saraksti – tu man iepatikies, sarakstāmies un tamlīdzīgu, bet pēc tam runa jau aiziet par kāzām. Trešo valstu vīrieši pārsvarā iekāro 18 – 24 gadus vecas jaunietes, ar vidējo izglītību un zemu ienākumu līmeni.

Fiktīvās laulības joprojām notiek, neraugoties uz bargiem sodiem. Gan vervētajam, gan tam, kas stājies šādās laulības, draud līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods. Sīkāk par fiktīvajām laulībām un „Kivi” veikto eksperimentu skatieties videosižetā.

Fiktīvās laulības (TV „Kivi”)
Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock