Noslepkavotās Elīnas Pupiņas tēvs: "Taisnību Latvijas tiesās vispār nav iespējams pierādīt!"
Noslepkavotās studentes Elīnas Pupiņas tēvs Mihails Pupiņš pārliecināts, ka gan izmeklētāji, gan prokuratūra pieļāvusi rupjus pārkāpumus meitas slepkavības izmeklēšanā un tāpēc Augstākajā tiesā iesniedzis kasācijas sūdzību.
Sabiedrība
2015. gada 9. decembris, 06:30

Noslepkavotās Elīnas Pupiņas tēvs: "Taisnību Latvijas tiesās vispār nav iespējams pierādīt!"

Jauns.lv

Daugavpils studentes Elīnas Pupiņas slepkavības lieta nav beigusies, kā varētu domāt, ja jau slepkava Jānis Gaigals nu atrodas aiz restēm. Noslepkavotās jaunietes vecāki vērsušies ar kasācijas sūdzību Augstākajā tiesā, jo pārliecināti, ka izmeklētāji savu darbu veikuši pavirši un slepkava saņēmis pārāk maigu sodu.

Jāatgādina, ka Elīnas slepkavība izraisīja plašu rezonansi. 2012. gada 15. maija vakarā jurisprudences students Jānis Gaigals, būdams alkohola reibumā, savā dzīvoklī Iļģuciemā, Buļļu ielā, noslepkavoja savu draudzeni – arī studenti Elīnu Pupiņu. Lietas iztiesāšana ilga pāris gadus un noslepkavotās jaunietes vecāki, pazīstamie Daugavpils biologi Aija un Mihails Pupiņi (Mihails Pupiņš ir Latgales zooloģiskā dārza direktors) protestēja pret policijas izmeklētāju paviršību un tiesas bezdarbību. Elīnas radinieki uzsvēra, ka lietas izmeklēšana veikta pavirši vai pat falsificēta. Slepkavība, iespējams, notikusi grupā ar seksuālu vardarbību un to pat filmējuši, uzsvēra cietušās puses pārstāvji. Izmeklēšanas gaitā Jānis Gaigals bija uz brīvām kājām un pat pabeidza jurisprudences studijas.

Elīnas tēvs: „Šī ir Latvijā visfalsificētākā lieta”

Punkts notiesājošam spriedumam tika pielikts šoruden, kad pēc ilgstošām tiesas prāvām vairāku instanču tiesās, Rīgas apgabaltiesa Gaigalam piesprieda deviņu gadu un desmit mēnešu brīvības atņemšanu. Tomēr ar to viss nav beidzies. Elīnas tēvs uzskata, ka taisnība nav uzvarējusi, tieši pretēji. „Latvijā vēl nav bijusi tik lielā mērā falsificēta lieta, kā šī,” par savas meitas slepkavības izmeklēšanas gaitu Daugavpils laikrakstam „Naša” teicis Mihails Pupiņš.

Elīnas Pupiņas vecāki Augstākajā tiesā iesnieguši kasācijas sūdzību par pirmās un otrās instances tiesu rupjajiem pārkāpumiem slepkavības iztiesāšanas gaitā.

Pupiņš uzskata, ka tiesas, prokuratūras un policijas pārkāpumi izmeklēšanas gaitā bijuši tik acīmredzami, ka tos viegli saskatīt pat neprofesionālim, kurš no juridiskajām lietām neko nesaprot. Kasācijas sūdzībā minēts, ka šādi pārkāpumi ir ne tikai šajā konkrētajā lietā, bet gan masveidīgi.

„Taisnību Latvijas tiesās vispār nav iespējams pierādīt!”

„Jūs neatradīsiet nevienu lietu, kurā būtu savādāk. Mūsu un līdzīgu lietu izmeklēšanā ir novērojamas vairākas iztiesāšanas tendences - faktu falsifikācija, vainas mazināšana, citu noziegumu līdzdalībnieku slēpšana, lai lietu klasificētu kā mazāk svarīgu. Tiesu sistēma ir milzīga korumpēta struktūra, kurā viss ir savstarpēji saistīts. Jebkura sūdzība tiek noklusēta, nosūtīta atpakaļ ar absolūti neloģisku atbildi, ka viss, lūk, esot kārtībā – tas ir jūsu personiskais viedokli. Līdz ar to slepkavas saņem visminimālāko sodu vai vispār paliek brīvībā,” saka Pupiņš.

Kāpēc tā notiek? „Ir vairākas iespējamās atbildes: vai nu tur (policijā, prokuratūra, tiesā) strādā neprofesionāļi (tad viņus ir jāmaina), vai sistēma ir korumpēta (tad vainīgos ir jāsoda), vai viņi vispār ir neadekvāti (tad viņus ir jāārstē),” saka Pupiņš un piebilst, ka Latvijā tiesu sistēma ne tikai nestrādā, tās vispār nav: „Taisnību pierādīt Latvijas tiesās vispār nav iespējams”.

Tādēļ arī saprotams, kāpēc cilvēki bēg no Latvijas. Tas notiekot ne jau ekonomisku apsvērumu dēļ, bet gan tādēļ, ka cilvēki Latvijā nejūtas aizsargāti. Viņi aizbrauc uz valstīm, kur policija un prokuratūra strādā normāli, rezumē Pupiņš.

Kasjauns.lv jau vairākkārt rakstīja, ka noslepkavotās Elīnas vecāki cenšas pierādīt, ka policija un izmeklētāji slepkavības lietas izskatīšanu veikuši pavirši, neprofesionāli un bieži vien pat Gaigala interesēs, kurš ne tikai pats ir jurists, bet arī kura tēvs Alfons ir Vidzemes pusē labi pazīstams jurists, un tādējādi, iespējams, varējuši izmeklēšanas gaitā noskaidroto un sniegtās liecības „pagriezt” sev izdevīgā gaismā. Elīnas Pupiņas vecāki pat domā, ka viņu meitas slepkavība ir nofilmēta, lai pēc tam video pārdotu. Viņi izsaka versiju, ka Latvijā darbojas banda, kas nodarbojas ar slepkavību uzņemšanu video.

Elīnas Pupiņas slepkavība...kas notika patiesībā? (Rīga TV 24)

   


Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis, Ieva Lūka/LETA