Igaunijas prezidenta līgava Ieva Kupce piedzīvojusi ģimenes traģēdiju
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un Ieva Kupce, pēc visa spriežot, gatavojas kāzām. Līdz šim ne igaunim, ne latvietei iepriekšējās attiecības nav bijušas laimīgas.
Sabiedrība
2015. gada 9. decembris, 14:58

Igaunijas prezidenta līgava Ieva Kupce piedzīvojusi ģimenes traģēdiju

Jauns.lv

Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa līgava latviete Ieva Kupce pirms pāris gadiem piedzīvojusi ģimenes traģēdiju – no smagas slimības nomiris viņas divgadīgās meitiņas tēvs - azerbaidžānis, ar kuru Ieva bija iepazinusies, strādājot Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku, vēstī Igaunijas prese.

Pēc tam kad atklātībā parādījās ziņa, ka mūsu Aizsardzības ministrijas ierēdne Ieva Kupce saderinājusies ar Igaunijas prezidentu Ilvesu, kaimiņvalsts plašsaziņas līdzekļi pievērsuši īpašu uzmanību 38 gadus vecās latvietes personībai. Jāteic, ka arī Latvijā nekas īpaši nav zināms par Aizsardzības ministrijas Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļas vadītājas Kupces privāto dzīvi.

Ievas Kupces divgadīgās meitiņas tēvs Azerbaidžānā miris no smagas slimības

Līdz šim bija zināms, ka Kupcei ir 13 gadu vecs dēls Ralfs Jānis, kura tēvs ir Latvijas vēstnieks Grieķijā Ivars Pundurs. Bet, kā raksta postimees.ee, tad Kupcei ir vēl viena atvase – divus gadus veca meitiņa, kuras tēvs, pēc tautības azerbaidžānis, ir miris no smagas slimības.

Kupce ilgu laiku bijusi Eiropas Savienības pārstāvniecības Dienvidkaukāzā vadītāja Pītera Semnebi palīdze, strādājusi Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku un nodarbojusies ar Azerbaidžānas un ES attiecībām.

Strādājot Baku, viņa arī sapazinusies ar savas meitiņas tēvu.

Ņemot vērā šādus apstākļus, liekas neloģiski apgalvojumi, ka Kupces un Ilvesa romantiskās attiecības ilgst jau vismaz pāris gadu, jo pirms diviem gadiem Kupce auklēja mazu bērniņu, kura tēvs sirga ar smagu slimību.

Bijusī prezidenta sieva: „Tomass Hendriks tik dzīvespriecīgs vēl nav bijis”

Tikmēr interviju Igaunijas laikrakstam „Postimees” nule sniegusi arī prezidenta bijusī sieva Evelīna, atzīstot, ka līdz šim par Kupces eksistenci neko nav zinājusi.

„Es nekad iepriekš šo sievieti (Ievu Kupci) neesmu redzējusi. Bet man ir prieks, ka Tomasa dzīve nokārtojas. Paskatieties šodien uz prezidentu – kā viņš staro! Viņš dzīvo aktīvu sabiedrisko dzīvi, pie tam ir dzīvelīgs un jautrs,” teikusi bijusī Igaunijas pirmā lēdija.

Viņa uzsvērusi, ka ievērojusi, ka prezidents pēdējā laikā izskatās aizvien labāk. Līdz šim Ilvess neesot bijis tik dzīvespriecīgs. Evelīna apgalvo, ka priecīga redzēt bijušo vīru tik labā noskaņojumā.

Pati par sevi viņa saka, ka vēl tā īsti nav atguvusies pēc šķiršanās, bet nejūtas nelaimīga: „Jā, es esmu šķirta sieviete, bet laimīga”.

Ilvesu attiecībās ir daudz neizrunātā

Taču šķirto Ilvesu attiecībās, šķiet, joprojām ir daudz neizrunātu lietu. Iepriekš bijusī Igaunijas pirmā lēdija Evelīna Ilvesa savā ierakstā “Facebook” lika nojaust, ka tieši viņas kādreizējā vīra, Igaunijas prezidenta jaunajās attiecībās ar latvieti Ievu Kupci meklējama atbilde uz to, kāpēc šopavasar šķirta Ilvesu laulība, raksta postimees.ee. „Es esmu priecīga, ka šī ziņa atklājās, jo tā ir atbilde uz daudziem jautājumiem, kurus man pēdējo septiņu mēnešu laikā dienu no dienas uzdeva gan žurnālisti, gan daudzi paziņas. Piemēram, sākot ar tādu jautājumu „kā es nokļuvu uz tā jumta” un beidzot – „kāpēc jūs tomēr izšķīrāties”.

„Protams, katram ir tiesības ticēt, ka viens „pamests vīrietis ar salauztu sirdi” var mazāk nekā sešu mēnešu laikā pēc šķiršanās atkal saderināties. Kā pasakā! Vai gluži pretēji - šis stāsts nav tik vienkāršs un īss, kā šķiet,” sprieda nu jau bijusī Igaunijas pirmā lēdija. Jādomā, atklājoties ziņām par latvietes ģimenes traģēdiju, Evelīna savu viedokli par šo tēmu ir pārskatījusi.

Kupcei pirmās lēdijas privilēģijas vēl nepiešķirs

Ilvesa padomnieks Tomass Sildams uzsvēris, ka prezidenta un Kupces saderināšanās ir viņu privātais lēmums, kam nav sakara ar prezidenta amata pildīšanas funkcijām. Tāpēc prezidenta kancelejai nav pienākums komentēt nedz Ilvesa, nedz viņa līgavas privāto dzīvi. Uz delfi.ee jautājumu, vai Ieva stāvēs līdzās prezidentam Igaunijas neatkarības dienas svinīgajā pieņemšanā 24. februārī, viņš atbildēja, ka par to lems pats prezidents. Sildams arī aicināja nesteidzināt notikumus.

Tāpat Kupce pagaidām arī nesaņems pirmās lēdijas privilēģijas. Kā zināms, Igaunijas prezidenta sievai par oficiālo pienākumu pildīšanu pienākas 30% no prezidenta algas.

„Tas, vai Ieva Kupce kopā ar prezidentu pildīs kādus reprezentācijas pienākumus, ir atkarīgs no konkrētā pasākuma,” teica Sildams.

* * *

Pēc šķiršanās no Evelīnas Ilvesas Igaunijas prezidents jau vairākkārt ir bijis romantiskos randiņos ar latvieti. Līdz šim viņi īpaši publiski savas tuvās attiecības nebija izrādījuši, bet tās arī neslēpa. Viņi kopā apmeklējuši gan vairākus koncertus Igaunijā, gan vakariņojuši divvientulībā Rīgas kafejnīcās.

Ieva Kupce savu diplomātisko karjeru Ārlietu ministrijā sākusi 1997. gadā, 2005. gadā viņa aktīvi iesaistījusies NATO samita organizēšanā. Šobrīd viņa ir Latvijas Aizsardzības ministrijas Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļas vadītāja. Valsts Kupces darbību novērtējusi, viņai 2007. gadā pasniedzot Atzinības krustu par pašaizliedzīgo ieguldījumu Rīgas NATO sanāksmes organizēšanā un norises nodrošināšanā.

Amatpersonas deklarācija liecina, ka Ievai Kupcei pieder dzīvoklis Limbažos, zeme Salacgrīvā un dzīvoklis Gruzijā. Tāpat viņai ir 81 954 eiro lielas kredītsaistības un 10 000 eiro uzkrājumi skaidrā naudā un 5000 ASV dolāru noguldījums bankā.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pērn augustā Igaunijā izvērtās pamatīgs skandāls – 46 gadu vecā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa kundze Evelīna Tallinas naktskafejnīcā „Komeet” tika pieķerta skūpstāmies ar 28 gados veco Tallinā strādājošo reklāmistu, francūzi Vinsentu Arenagu. Skandāls šopavasar beidzās ar abu šķiršanos.

Ilvesi apprecējās pirms 12 gadiem. Toreizējam Igaunijas ārlietu ministram Tomasam Hendrikam Ilvesam un Tallinas laikraksta „Eesti Paevaleht” reklāmas daļas direktorei Evelīnai Intai – Lambotai tās bija otrās laulība. Ilvesam no pirmās laulības ir divi bērni – dēls Lukass (dzimis 1987. gadā) un meita Jūlija (dzimusi 1992. gadā). 2003. gadā piedzima abu kopīgā meita – Kadri Keja.

Elmārs Barkāns/Foto: president.ee, ekrānuzņēmumi no „Postimees”, „Eesti Express”, elu24.ee un ec.europa.eu, aculiecinieka foto, AFP/LETA