Andrejs Žagars grib vadīt Norvēģijas operteātri
Žagars apsver iespēju piedalīties konkursā uz Norvēģijas operas un baleta vadītāja amatu; sarunas jau esot ievadītas.
Kultūra
2015. gada 10. decembris, 16:44

Andrejs Žagars grib vadīt Norvēģijas operteātri

Jauns.lv

Režisors Andrejs Žagars apsver iespēju 2017.gadā piedalīties konkursā uz Norvēģijas opera un baleta vadītāja amatu, apstiprināja Žagars.

Režisors norādīja, ka konkurss norisināsies tikai 2017.gadā, bet sarunas par to, ka viņš varētu kandidēt uz opernama vadītāja amatu, esot sāktas. "Es izskatu iespēju piedalīties šajā konkursā," komentēja Žagars.

Viņš pauda, ka izskata dažādas iespējas un piedāvājumus.

No 1996.gada līdz 2013.gadam Žagars bija Latvijas Nacionālās operas direktors. Kā operas režisors viņš debitēja 2002.gadā Dalhallas operas festivālā ar Riharda Vāgnera operu "Klīstošais holandietis". Žagars iestudējis operas Latvijā, Igaunijā, Krievijā, Vācijā, Itālijā, Austrijā, Ungārijā un citur. Viņa iestudētās operas izrādītas daudzos starptautiskos operas festivālos un viesizrādēs.

Žagars pašlaik ir arī Krievijas Valsts Teātra mākslas universitātes (GITIS) Muzikālā teātra režijas un aktiermeistarības katedras un operas režijas un muzikālo teātru aktiermākslas kursa mākslinieciskais vadītājs.

Žagars 1982.gadā absolvējis Latvijas Valsts Konservatorijas Teātra fakultāti dramatiskā un kino aktiera specialitātē. Viņš pabeidzis Dailes teātra 7. studiju un strādājis Latvijas Dailes teātrī no 1982.līdz 1994.gadam. Žagars filmējies gan Latvijas, gan ārvalstu kinofilmās.

Viņa jaunākais sasniegums ir debija dramatiskā teātra režijā. Šī gada oktobrī Dailes teātrī Žagara režijā pirmizrādi piedzīvoja Nikolā Bijona lugu "Ziloņa dziesma".


BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA