Viedokļi
2015. gada 10. decembris, 21:04

Jānis Sārts: Krievijas ziņas un šovi Latviju attēlo kā izgāzušos valsti

Jauns.lv

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome šodien nolēma sodīt SIA „Krievu hītu radio” par apraides atļaujas darbības pamatnosacījumos noteiktā latviešu valodas apjoma pārkāpumiem.

“Krievijas hitu radio” nav ievērojis tam noteikto apraides valodu sadalījumu – 50% raidlaika aizpildot ar saturu latviešu valodā, bet otru pusi – krievu valodā.

Pārbaudot radio programmas ierakstus par šā gada 17.jūliju, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome konstatēja, ka latviešu valodas daļa veido tikai 3,8% no programmas tekstuālās daļas.

“Krievu hitu radio” faktiski retranslē Maskavas radiostacijas “Russkoje Radio” programmu, un uz to vistiešākajā mērā attiecas Valsts prezidenta otrreizējai izskatīšanai Saeimai atdotās Elektronisko plašsaziņas līdzekļi likuma izmaiņas, kas paredz atteikties no principa, ka daļai krievu valodā raidošo radiostaciju no nākamā gada būtu jāpāriet uz apraidi tikai latviešu valodā.

NATO Izcilības centra vadītājs Jānis Sārts sarunā ar Radio SWH uzsvēra, ka, pieaugošās Krievijas propagandas apstākļos Latvijas valsts nepietiekami rūpējas par savas informatīvās telpas aizsardzību. Šajā kontekstā par apdraudējumu ir uzskatāms nesamērīgi lielais Latvijā retranslēto Krievijas plašsaziņas līdzekļu apjoms un īpatsvars.

“Liela daļa no Krievijas programmām un ne tikai ziņu vai politisko šovu programmām, bet bieži vien arī izklaidējošās programmas mēģina rādīt pasauli saskaņā ar to kā Krievijas propaganda grib to attēlot, tajā skaitā Latviju kā izgāzušos valsti, Latviju kā neveiksmīgu, sliktu vietu, kur dzīvot, kā valsti, kurā apspiež krievvalodīgos, un tas, protams, ir pretēji mūsu interesēm un ir pilnīgi nepareizi ļaut brīvi retranslēt šādu saturu. Neapšaubāmi Latvijas nacionālajai drošībai ir būtiski stiprināt informatīvo telpu, stiprināt tādā veidā, lai citām valstīm nebūtu iespēju to viegli ietekmēt. Turklāt jāatgādina, ka saskaņā ar Krievijas Gerasimova doktrīnu, Krievija atrodas pastāvīgā informācijas konfrontācijā ar Rietumiem un tas  mums jāapzinās, kad mēs lemjam par to, ko darīt informācijas telpā Latvijā”, radio SWH sacīja  NATO Izcilības centra vadītājs Jānis Sārts.

Regīna Zommere/Foto: Edijs Pālens/LETA