Politoloģe Kreituse: "Politiķus uztrauc amati, nevis premjera kandidatūra"
Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras vadītāja Ilga Kreituse.
Viedokļi
2015. gada 11. decembris, 12:57

Politoloģe Kreituse: "Politiķus uztrauc amati, nevis premjera kandidatūra"

Jauns.lv

Politiķus šobrīd uztrauc, nevis iespējamā premjera vārds, bet gan tas, kādu amatu kurš dabūs jaunās valdības veidošanas ietvaros, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras vadītāja Ilga Kreituse.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa norādīja, ka Latvijā vārdu savienojums "jārunā par darāmajiem darbiem" ir kļuvis par sinonīmu jēdzienam "dalām amatus".

"Satversmē ir teikts, ka Ministru prezidents ir tas, kurš uzrunā ministrus. Savukārt šobrīd ir izveidojusies situācija, kad katrs staigā apkārt ar savie sarakstiem kabatā, domā, kādi amatu kuram tiks," sacīja Kreituse.

Viņa arī pieļāva, ka viens no būtiskākajiem politiskās cīņas objektiem šobrīd ir satiksmes ministra postenis.

Tāpat Kreituse uzsvēra, ka jaunās valdības veidošanas procesā ir sākušās konkurences cīņas pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, ar ko izskaidrojama ZZS nevēlēšanās paplašināt koalīciju.

"Es pilnībā saprotu, kāpēc ZZS pārstāvis Augusts Brigmanis uzvedas sev neraksturīgi emocionāli. ZZS allaž ir lepojies ar lielo atbalstu noteiktā skaitā pašvaldību, savukārt tagad viņiem ir jārēķinās ar Latvijas Reģionu apvienību, kam daudzās vietās ir savi pagastveči," sacīja Kreituse.

Aģentūra BNS vēstīja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir norādījis, ka nākamajam premjeram jābūt spilgtam līderim. Esošā premjere Laimdota Straujuma paziņojusi par savu demisiju. Ceturtdien Vējonis uzsāka tikties ar partijām, lai runātu par jaunās valdības izveidi.

BNS / Foto: Ieva Lūka/LETA