Ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem - pozitīva attieksme pret imigrantiem Latvijā
Kopumā emigranti demonstrē atvērtību pret iebraucējiem no citām kultūrām, kas apmetas uz dzīvi Latvijā, secinājuši pētījuma autori.
Sabiedrība
2015. gada 12. decembris, 14:22

Ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem - pozitīva attieksme pret imigrantiem Latvijā

Jauns.lv

Ārpus Latvijas dzīvojošajiem tautiešiem kopumā ir pozitīva attieksme pret imigrantiem, kas apmetušies Latvijā, liecina grāmatas "Latvijas emigrantu kopienas. Cerību diaspora" autoru veiktā diasporas pārstāvju aptauja.

Aptaujas laikā izteikti trīs apgalvojumi, uz kuriem respondentiem bija jāatbild ar trīs atbildēm - vai nu pilnībā piekrīt, vai pilnībā nepiekrīt, vai arī ne piekrīt, ne arī nepiekrīt izteiktajam apgalvojumam.

Apgalvojumam, ka imigranti atņem darbu cilvēkiem, kas dzimuši Latvijā, piekrituši 19,8% aptaujāto, 51,3% šo apgalvojumu noraidījuši, savukārt 28,9% norādījuši, ka apgalvojumam nedz piekrīt, nedz arī nepiekrīt.

Vairāk noraidošu atbilžu bijis apgalvojumam, ka imigranti kopumā apdraud Latvijas kultūru - tam nepiekrīt 48,8% diasporas pārstāvju, 23,5% snieguši apstiprinošu atbildi, bet 27,7% nav bijis konkrētas atbildes.

Savukārt apgalvojumam, ka imigranti dara Latviju atvērtāku jaunām idejām, vairāk bijis piekrītošu atbilžu - par šāda apgalvojuma patiesumu pārliecināti ir 45,4% respondentu, pretējās domās ir 22,5% aptaujāto, bet 32,1% nav varējis ne piekrist, ne arī nepiekrist šim apgalvojumam.

Grāmatas autori secinājuši, ka kopumā emigranti demonstrē atvērtību pret iebraucējiem no citām kultūrām, kas apmetas uz dzīvi Latvijā. Turklāt aptaujas dati liecinot, ka pozitīvā attieksme nav atkarīga no tā, cik ilgs laiks ir pavadīts ārpus dzimtenes, vienīgi tie respondenti, kas Lielbritānijā nodzīvojuši vairāk nekā piecus gadus, vairāk apgalvojuši, ka imigranti Latviju dara atvērtāku jaunām idejām.

Atklājies, ka starp latviešu tautības emigrantiem vairāk ir tādu, kuri imigrantus uzskata kā apdraudējumu Latvijas kultūrā, savukārt starp krievvalodīgajiem emigrantiem tādu ir mazāk, attiecīgi 30,2% pret 13,7%. Tiek arī atzīmēts, ka Londonā mītošie tautieši ir labvēlīgāk noskaņoti pret imigrantiem Latvijā, savukārt visaugstākā varbūtība sastapties ar ksenofobisku attieksmi ir Lielbritānijas ciematos un lauku teritorijās dzīvojošo respondentu vidū.

Aptaujā par attieksmi pret imigrantiem piedalījušies aptuveni 2130 diasporas pārstāvju.

LETA/ Foto: AFP/LETA