Savu pirmo personālizstādi rīko mākslinieks Vilnis Solovjovs
Vilnis Solovjovs savus darbus veidojis melnbaltus. Tiem par pamatu kalpo fotogrāfijas - dabas studijas, attēli no ģimenes fotoalbuma un pašportreti.
Kultūra
2015. gada 15. decembris, 13:20

Savu pirmo personālizstādi rīko mākslinieks Vilnis Solovjovs

Jauns.lv

Rīgā, biljarda klubā "Bams", no 19.decembra līdz 14.februārim būs aplūkojama Viļņa Solovjova grafikas darbu izstāde "Šūpuļdziesma", kas ir autora pirmā personālizstāde.

Kā informēja izstādes rīkotāji, ekspozīcijā būs skatāmi 12 sietspiedes tehnikā veidoti darbi. Katrs no darbiem ataino mirkli kādā no nozīmīgiem dzīves posmiem - bērnību, sapņainus pusaudžu gadus, saskari ar pasauli gan labā, gan sliktā nozīmē, profesionālos sasniegumus, saviesīgu dzīvi, filozofiskas atklāsmes un, visbeidzot, sapņu piepildījumu.

Darbi veidoti melnbalti, tiem par pamatu kalpo fotogrāfijas - gaumīgā salikumā mijas dabas studijas, attēli no ģimenes fotoalbuma un pašprotreti. Lai arī motīvi ir atpazīstami, tomēr apzināti reducēta fotogrāfiju kvalitāte jeb grauds, kas ļauj attēlu nolasīt no lielākas distances. Savukārt tuvumā saskatāms neskaidrs rastrs. Izvēlētie izteiksmes līdzekļi sasaucas ar vēstījumu - piedzīvojot dažādus notikumus, ejot cauri dažādiem dzīves posmiem, parasti tikai ar laika distances palīdzību ieraugam kopējo kontekstu, mācību un labo, kas no tā gūstams.

"Šūpuļdziesma" ir  vizuāli biogrāfisks stāsts par cilvēka ceļu uz laimi. Dzīves kustība ir kā  šūpolēs - augšup un lejup. Līdzsvarotā ritmā dzīves virsotnes, panākumi, slava mijas ar kritieniem, neiecietību, neslavu un izmisumu. Tomēr ir svarīgi apzināties, ka šī kustība ir nepieciešama. Var meklēt laimi naudā, slavā un baudā, var klaiņot pa pasauli vai piesaistīt sevi vienai vietai un dažiem cilvēkiem, taču laimes meklējumi vienmēr sākami tikai un vienīgi sevī. Tieši katra individuālā pieredze, dzīves notikumi, kas rūda un attīsta, palīdz atrast savu īpašo laimes veidolu.

Solovjovs dzimis 1970.gadā Liepājā katoļu ģimenē kā jaunākais no sešiem bērniem. Bērnību un skolas gadus viņš pavadījis Liepājā, kur sāka profesionāli nodarboties ar sportu - vieglatlētiku. Vēlāk sporta gaitas Solovjovu aizvedušas uz Rīgu, kur viņš studējis Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā. Sportā tika gūti panākumi gan Latvijā, gan ārvalstīs, Solovjovs bijis Latvijas un Baltijas čempions 60 metru distancē barjerskrējienā.

Vēlāk viņš sācis modeļa karjeru. 1995.gadā Solovjovs tika kronēts par pirmo "Misteru Latvija". Šajā pat gadā izveidojās attiecības, un laika posmā no 1995.gada līdz 2002.gadam viņa ģimenē piedzima trīs meitas. Attiecībām gan nebija lemts turpināties, bet kontakti ar ģimeni saglabājās cieši un labi. Sākās pārbaudījumiem pilns laika posms dzīvē. Solovjovs pievērsās dejai, un tā tapa par viņa profesiju. 2009.gadā dejošanas karjera Vilni aizveda uz ASV, kur Floridas štatā nācās sīvā konkurencē pierādīt sevi kā dejotāju. Viņš dejoja "Andrews Living Art Studio". Vēlāk Ņujorkā dejoja slavenajā mūziklā "Chicago". Amerikā izveidojās jaunas attiecības, kam sekoja pārcelšanās uz dzīvi Sidnejā, Austrālijā. Tur turpinājās radošie meklējumi, un Solovjovs izmēģināja spēkus kino. Laika periodā no 2010.gada līdz 2013.gadam viņš sadarbojās ar "Australia Fox Studio" un filmējās tādās filmās kā "The Great Gatsby" un "X Man 2".

2013.gada maijā Solovjovs atgriezās Latvijā un pievērsās mākslai. Viņš veido fotodarbus sietspiedes tehnikā, grafikas un zīmējumus.

LETA / Foto: No izdevniecības "Rīgas viļņi" arhīva / Facebook