Pieņemts Rīgas pašvaldības 2016.gada budžets
Nodokļu ieņēmumos Rīgas pašvaldība nākamgad plāno iekasēt kopumā 619, 4 miljonus eiro, no tiem 507 miljoni eiro - iedzīvotāju ienākuma nodoklī.
Runā Rīga
2015. gada 15. decembris, 17:36

Pieņemts Rīgas pašvaldības 2016.gada budžets

Jauns.lv

Rīgas dome šodien pieņēma pašvaldības 2016.gada budžetu, kas tiek plānots ar ieņēmumiem 809,5 miljonu eiro apmērā un izdevumiem 810,2 miljonu eiro apmērā, līdz ar to deficīts tiek plānots ap 668 900 eiro apmērā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par budžetu nobalsoja 38 deputāti, pret - 17, bet atturējās - trīs.

Plānojot budžetu, ir paredzēts, ka pašvaldības budžeta līdzekļu uzkrājumi arī 2016.gada beigās būs ne mazāki kā 27,5 miljoni eiro.

Nodokļu ieņēmumos Rīgas pašvaldība nākamgad plāno iekasēt kopumā 619, 4 miljonus eiro, no tiem 507 miljoni eiro - iedzīvotāju ienākuma nodoklī.

2016.gada investīciju programmas izdevumi paredzēti virs 50 miljoniem eiro, kas esot vieni no lielākajiem līdzekļiem pašvaldības vēsturē. Tostarp ap 40 miljonu eiro pašvaldība plāno aizņemties.

Sociālās dzīvojamās mājas ar sociālajiem dzīvokļiem Aglonas ielā 35 k-1 projektēšanai un rekonstrukcijai un Rīgas pašvaldības izglītības iestāžu renovācijai tiks piesaistīts aizņēmums 100% apmērā no projektu izmaksām, iekškvartālu piebraucamo ceļu un koplietošanas ceļu renovācijai aizņēmums plānots 50% apmērā, bet satiksmes infrastruktūras objektiem - 75% apmērā no projektu izmaksām.

Vislielākā summa investīciju programmā - 25,2 miljoni eiro - tiks atvēlēta izglītības un sporta projektiem. Darbi notiks kopumā 60 bērnudārzos un 58 skolās. Tā, piemēram, plānota skolas ēkas Krišjāņa Barona ielā 116 vienkāršotās renovācijas otrā kārta, tam atvēlot 1,4 miljonus eiro, Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas vienkāršotās renovācijas otrā kārta par 1,7 miljoniem eiro, Rīgas 6.vidusskolas ēkas būvprojekta izstrāde un pārbūve par 800 000 eiro, Friča Brīvzemnieka pamatskolas vienkāršotās renovācijas otrā kārta par 1,1 miljonu eiro, kā arī Rīgas Austrumu vidusskolas, Viļānu ielā 13, vienkāršotās renovācijas otrā kārta par 1,2 miljoniem eiro.

1,1 miljonu eiro nākamgad plānots atvēlēt virtuves bloku renovācijai, ieskaitot būvuzraudzības izmaksas, astoņās pašvaldības izglītības iestādēs, tostarp, piemēram, Rīgas 37.vidusskolā, pirmsskolas izglītības iestādē "Cielaviņa", Rīgas Grīziņkalna bērnudārzā un citās. Plānots arī siltināt vairākas izglītības iestāžu ēkas, tostarp ar neapmierinošo tehnisko stāvokli bēdīgi slaveno Rīgas Volejbola skolu.

Ieguldījums 3,5 miljonu eiro apmērā būs veselības iestāžu renovācija - nākamgad turpinās remontēt Rīgas 1.slimnīcu un siltinās Rīgas Dzemdību nama ēku.

Piesaistot Eiropas Savienības (ES) fonda līdzekļus, nākamgad plānots renovēt VEF Kultūras pili. Šo darbu izmaksas lēšamas deviņu miljonu eiro apmērā. Līdzfinansējumā projektiem, ko plānots īstenot ar ES fondu atbalstu, no pašvaldības nākamgad plānots atvēlēt kopumā 14,07 miljonus eiro.

2016.gadā Rīgas dome turpinās iekšpagalmu sakārtošanas programmu, atvēlot tam četrus miljonus eiro. Pārdaugavā iekškvartālu remonti turpināsies 30 adresēs, tostarp vairāku pagalmu piebraucamie ceļi tiks sakārtoti Imantā un Zolitūdē. Savukārt Daugavas labā krasta apkaimēs kopumā nākamajā gadā tiks atjaunoti vairāk nekā desmit iekšpagalmi, tajā skaitā Ķengaragā, Pļavniekos un Dārzciemā.

Dotācijā SIA "Rīgas satiksmei" (RS) nākamgad plānots piešķirt kopumā 96,8 miljonus eiro, tostarp 8,1 miljons no valsts, bet 88,6 miljoni eiro - no pašvaldības budžeta. 2015.gadā pašvaldība dotācijai RS atvēlēja identisku summu, bet valsts - 5,2 miljonus eiro, kopējai dotācijai esot ap 94 miljoniem eiro.

Pašvaldībā 2016.gadā nozīmīgākie izdevumu palielinājumi atalgojumam paredzēti mazāk atalgoto darbinieku kategorijām kopsummā par 1,5 miljoniem eiro. Tiks palielināts atalgojums skolotāju palīgiem (auklītēm) līdz 400 eiro, kā arī lietvedēm, pavāriem, saimnieciskajiem darbiniekiem par kopējo summu 1,2 miljoni eiro. Nākamgad tiks palielināts arī atalgojums bibliotekāriem un pašvaldības policistiem.

Vēl 79 767 eiro nākamgad atvēlēs četru jaunu amata vietu izveidei domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, 200 000 eiro - integrēta pašvaldības portāla izveidei un 397 980 eiro - nodibinājuma "Riga.lv" darbības nodrošināšanai, palielinot informācijas apjomu iknedēļas informatīvajā lapā un portālā. Kā skaidroja Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse, nodibinājumam plānota papildu sadarbība ar dažādiem autoriem un noformējuma speciālistiem.

Vēl 1 133 429 eiro nākamgad plānots atvēlēt Rīgas Tūrisma attīstības biroja darbības nodrošināšanai - starptautiskiem sadarbības projektiem 933 429 eiro un Pasaules koru olimpiādes, kas Rīgā notiks 2017.gadā, sagatavošanas darbiem - 250 000 eiro.

39 865 eiro nākamgad paredzēts piešķirt bēgļu koordinācijas centra darbībai Rīgā. Pašvaldība jau pašreiz sadarbojoties ar valsts struktūrām, kuras sniedz informāciju par bēgļu uzņemšanas plānu, un nākamgad pēc nepieciešamības šis centrs sāks darbu.

Nākamā gada budžetā atvēlēs arī 50 000 eiro daudzfunkcionāla sociālo pakalpojumu dienas centra pilngadīgām personām izveidei un pakalpojuma nodrošināšanai.

Tāpat 115 350 eiro nākamgad atvēlēs desmit jaunām amata vietām Satiksmes departamentā, kas esot nepieciešamas nelegālo pasažieru pārvadātāju kontrolei.

Rīga budžetu plāno trīs gadu periodam. Pašvaldības finansisti uz finansiālo situāciju pilsētā 2017. un 2018.gadā raugās cerīgi, paredzot pārpalikumu attiecīgi 24 miljonu eiro un 34 miljonu eiro apmērā. Pēc pašreizējiem pašvaldības finansistu aprēķiniem tiek plānots, ka 2017.gada budžeta ieņēmumi varētu būt 823 miljoni eiro, bet izdevumi 799 miljoni eiro, savukārt 2018.gadā ieņēmumus pašreiz plāno 839 miljonu eiro apmērā, bet izdevumus 805 miljonu eiro apmērā.

Turpmākajos gados nav plānotas izmaiņas NĪN likmēs un piemērojamībā, un NĪN ieņēmumu pieaugums 2017.gadā un 2018.gadā tiek prognozēts 1% apmērā. Minimālais naudas līdzekļu atlikums uz katra nākamā gada sākumu tiek plānots ne mazāk kā 15 miljonu eiro apmērā.

Kā ziņots, pašvaldība nākamgad iecerējusi saglabāt iepriekšējo gadu prioritātes - sociālā palīdzība, atbalsts ģimenēm ar bērniem, izglītība un drošība.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA