Kādi izskatās pirmie bēgļi, kas šodien ieradušies Lietuvā. VIDEO
Pirmie Lietuvā nonākušie patvēruma meklētāji ir ģimene ar diviem maziem bērniem - 5 gadus un 11 mēnešus veciem.
Sabiedrība
2015. gada 15. decembris, 21:12

Kādi izskatās pirmie bēgļi, kas šodien ieradušies Lietuvā. VIDEO

Jauns.lv

Pirmais patvēruma meklētājs, kurš saskaņā ar Eiropas Savienības valstu vienošanos šodien ieradās Lietuvā, atzina, ka gribējis uz jebkuru valsti, kas varētu aizsargāt viņu un viņa ģimeni. Tā otrdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”. Pirmie bēgļi ir inteliģenta ģimene ar diviem maziem bērniem.

“Es gribēju uz jebkuru valsti, kura vien varētu aizsargāt no iespējamiem draudiem manai ģimenei un manai dzīvībai,” tā teica irākietis Jasers al Ani, kurš Lietuvā ieradās ar sievu Hansi un diviem maziem bērniem - piecus gadus un vienpadsmit mēnešus veciem.

Irākiešu ģimene, kas ieradās no nometnes Grieķijā, trīs mēnešus dzīvos Ruklas Bēgļu uzņemšanas centrā.

Sākotnēji bija saņemta informācija, ka ģimenes galva runā arī angliski, taču uz  žurnālistu jautājumiem viņš atbildēja arābu valodā. Vīrietim esot augstākā izglītība, bet sieviete ir beigusi septiņas klases.

“Pašlaik ir konflikts starp sunnītiem un šiītiem, un sūta visādus draudus. Es esmu sunnīts, bet draud šiīti, tāpēc arī nolēmām izceļot,” došanos bēgļu gaitās skaidroja vīrietis.

Kā atstāstīja Lietuvas iekšlietu viceministrs Elvīns Jankevičs, ģimene esot iztaujājusi par Lietuvu, jautājusi par klimatu, taču tā visu pieņem, kā ir. “Tāpēc ka viņiem pats svarīgākais ir izglābties, izveidot labāku nākotni,” piebilda viceministrs.

Grieķija piedāvājusi sarakstu ar vēl dažām ģimenēm, un nākamie patvēruma meklētāji Lietuvā ieradīsies nākamgad. Nav noslēpums, ka viņi uz Lietuvu neraujas. Turklāt pagājušajā nedēļā tika nolemts, ka viņiem pabalstos izmaksājamās naudas summas tiks samazinātas vēl uz pusi. Uz Lietuvu bija jāatlido vēl vienai patvēruma meklētāju ģimenei, bet tā no nometnes Grieķijā esot pazudusi.

LNT, Kasjauns.lv / Video: LNT Ziņas