Sabiedrība
2015. gada 15. decembris, 23:19

Berģu un Rīgas iedzīvotāji vāc parakstus pret "Rimi" būvniecību pie Brīvdabas muzeja

Jauns.lv

Berģu un Rīgas iedzīvotāji vāc parakstus pret "Rimi" tirdzniecības centra būvniecību netālu no Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja.

Izplatītajā paziņojumā medijiem Berģu un Rīgas iedzīvotāji norāda, ka Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir vecākais šāda veida muzejs Eiropā, viena no Rīgas pilsētas kultūras un latviešu nacionālās identitātes pērlēm.

Vēstules autori norāda, ka plānotā "Rimi" tirdzniecības centra būvniecība, Brīvības gatvē 448, Rīgā, dabā nozīmētu tirdzniecības ēku 1716 kvadrātmetru kopplatībā, stāvlaukumu 44 automašīnām un visu ar to saistīto - atkritumiem, taru, preču piegādi un troksni - vietā, kas atrodas Brīvības gatves un Brīvdabas ielas krustojumā, tikai aptuveni 200 metru attālumā no Brīvdabas muzeja galvenās ieejas.

Pēc plānotās izbūves katram cilvēkam, kurš vēlēsies nokļūt muzejā, būs jāiet gar "Rimi" lielveikalu un jāšķērso automašīnu stāvlaukums. Rīgas pilsētas būvvaldē projekts ir akceptēts 2013.gada 12.jūlijā, bet sakarā ar nepieciešamību saņemt koku ciršanas atļauju deviņpadsmit koku izciršanai, būvatļauja vēl nav izsniegta.

Rīgas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Ilze Žūka aģentūrai LETA skaidroja, ka 2013.gadā būvvaldē akceptēts būvprojekts "Tirdzniecības centra jaunbūve Brīvības gatvē 448". Šā gada 9.jūlijā būvvaldē saņemts iesniegums ar lūgumu izsniegt būvatļauju ar atzīmi par izpildītiem būvdarbu uzsākšanas nosacījumiem tirdzniecības centra jaunbūvei.

"Ņemot vērā, ka būvniecības ieceres realizācijai bija nepieciešams saņemt jaunu koku ciršanas atļauju, jo iepriekšējā netika realizēta iepriekš izsniegtās koku ciršanas atļaujas noteiktajā derīguma termiņa laikā, būvvalde pagarināja lēmuma pieņemšanas termiņu. Līdz ar to būvatļauja būvdarbu uzsākšanai konkrētās būvniecības ieceres realizācijai šobrīd nav izsniegta," informēja Žūka.

Atbilstoši 2005.gada Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem zemes vienība Brīvības gatvē 448 atrodas jauktas apbūves ar dzīvojamo funkciju teritorijā, kurā atļauta daudzdzīvokļu namu, komerciāla rakstura objektu, tirdzniecības un pakalpojumu objektu u.tml. būvniecība.

Papildus būvvalde norāda, ka pirms teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanas apkaimēs tiek organizētas publiskās apspriešanas, kuru laikā personām ir iespējams izteikt viedokli par konkrētu zemes vienību atļautās izmantošanas veida noteikšanu.

Tajā pašā laikā Berģu un Rīgas iedzīvotāji vēstulē norāda uz "nacionāli ētiskas, tiesiskas, gan arī praktiskas dabas problēmām un apdraudējumu".

"Pirmkārt, tas ir jautājums, vai šādam būvniecības objektam patiesi ir jāatrodas nacionālas nozīmes muzeja pievārtē? Otrkārt, paredzētais būvniecības objekts būvvaldē ir apstiprināts bez atvērtām diskusijām un pienācīga izvērtēšanas procesa, kāds šāda līmeņa projektam būtu jāievēro. Treškārt, "Rimi" lielveikals radīs sarežģījumus un pat apdraudējumu muzeja apmeklētājiem un iedzīvotājiem no ceļu satiksmes drošības viedokļa," uzsver vēstules autori.

Tajā pašā laikā vēstules autori atzīst, ka viņu mērķis nav iebilst pret pilsētas attīstību un zemes gabala Brīvības gatvē 448, Rīgā, apbūvi. Tomēr, ņemot vērā šo īpašo vietu, jautājums, kāda tipa būvi šajā vietā atļaut celt un kādā izpildījumā, būtu vērtējams ar lielu atbildību, nodrošinot arī sabiedrības līdzdalību un dažādu viedokļu uzklausīšanu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, vēstules autori vēršas pie SIA "Rimi Latvija" un SIA "Plesko Real Estate" izvērtēt iespēju atrast zemes gabalam Brīvības gatvē 448, Rīgā, citu izmantošanas mērķi un tālāk nevirzīt lielveikala būvniecības projektu.

Savukārt Rīgas pilsētas iedzīvotāji aicināti parakstīties pret "Rimi" lielveikala būvniecību, visi paraksti tiks iesniegti Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC).

LETA 2010.gadā rakstīja, ka, ar lielu atbildību izturoties pret iecerētā lielveikala atrašanās vietu pie Brīvdabas muzeja, mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Rimi Latvia" ir gatavs papildu investīcijām. Uzņēmums apzinoties, ka Brīvdabas muzeja tuvums un vietas kultūrvēsturiskais mantojums prasa projektam īpašu pieeju un uzmanību.

"Protams, šāda speciāli pielāgota projekta attīstība prasa arī lielākas izmaksas nekā standarta risinājumi, bet mēs ar lielu atbildību izturamies pret īpašo apkārtni, tāpēc esam gatavi papildu investīcijām," savulaik atzina "Rimi Latvia" pārstāve.

Jaunajam veikalam izvēlēta vieta, kas atrodas pie Brīvības ielas, netālu no galvaspilsētas robežas. "Tas ir punkts, kuram garām uz Vidzemes šoseju plūst intensīva satiksme. Veikalam nolūkotā vieta noteikti būs izdevīga gan garāmbraucējiem, gan Berģu iedzīvotājiem, kuriem "Rimi" piedāvās iespēju iepirkties, nebraucot uz Juglu, arī muzeja apmeklētājiem tā būs ērta iepirkšanās vieta," savulaik atzīmēja "Rimi Latvia" pārstāvji.

Savukārt pilsētas arhitekta kolēģija savulaik pauda atzinību vizuālajam risinājumam "Rimi" iecerētajam veikalam pie Brīvdabas muzeja, taču pauda bažas par iespējamiem sastrēgumiem, kā arī muzeja un gājēju nobīdīšanu "otrajā plānā".

SIA "DEPO projekts" izstrādātajā būvniecības iecerē tirdzniecības centram Brīvības gatvē 448 paredzēts "mazs lielveikals", kurā atrastos gan tradicionālās tirdzniecības platības ar kasēm, gan teritorija īrniekiem. Teritorijā pie veikala paredzēta vieta āra tirgotājiem, kā arī stāvvieta 43 automašīnām.

LETA