Pirms Ziemassvētkiem protestēs pret cietsirdību cirkā
Natālijas Berežko cietsirdīgā izturēšanās pret dzīvniekiem pirms pāris gadiem ir fiksēta šokējošos video materiālos.
Sabiedrība
2015. gada 16. decembris, 14:38

Pirms Ziemassvētkiem protestēs pret cietsirdību cirkā

Jauns.lv

Iestājoties par cilvēcīgu cirku un protestējot pret Rīgas cirka ieilgušo sadarbību ar vardarbībā pret dzīvniekiem pieķerto pērtiķu dresētāju Natāliju Berežko, šajā nedēļas nogalē notiks trīs protesta akcijas pie Rīgas cirka. Piketi notiks 18.decembrī un 19.decembrī plkst. 17.00, kā arī svētdien, 20.decembrī plkst. 14.00 pirms Ziemassvētku izrādēm "Trīs burvju lāses", kurās uzstājas bēdīgi slavenā pērtiķu dresētāja Natālija Berežko un tiek izmantoti savvaļā sagūstīti lāči.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Skumji, ka pat Ziemassvētkos - ģimenes un saticības svētkos - Rīgas cirks turpina algot vardarbīgu dresētāju, kura ir pieķerta nežēlīgi un sistemātiski piekaujot tos pašus pērtiķīšus, ar kuriem viņa šobrīd uzstājas Rīgas cirkā," norāda "Dzīvnieku brīvības" valdes locekle Katrīna Krīgere. "Cilvēkiem nav pieņemama cietsirdība pret dzīvniekiem, ko apslēptu zem svētku dekorācijām un jautras mūzikas, skatītājiem pārdod Rīgas cirks."

Šī gada oktobrī LTV1 raidījums "Kultūršoks" atklāja, ka Rīgas cirkā uzstājas dresētāja Natālija Berežko, kuras cietsirdīgā izturēšanās pret dzīvniekiem pirms pāris gadiem ir fiksēta šokējošos video materiālos. Tajos redzams, kā Natālija Berežko sit pērtiķīti ar steku pa galvu un vardarbīgi grūž ar seju pret arēnas apmali, kā arī asistē otram dresētājam, kurš sistemātiski sit, žņaudz un met pret grīdu pērtiķus Džoniju un Kuzju. Natālija Berežko ar tiem pašiem pērtiķīšiem Dzōniju un Kuzju jau kopš septembra uzstājas Rīgas cirkā. Šī informācija ir plaši izskanējusi Latvijas medijos, un video materiālos dokumentētās Natālijas Berežko dresūras metodes ir raisījušas plašu sabiedrības sašutumu. Pirms mēneša, 13.novembrī, protestā pret cietsirdību Rīgas cirkā un Rīgas cirka sadarbību ar Natāliju Berežko pulcējās vairāk nekā 100 cilvēku. VSIA "Rīgas cirks" nesaskata problēmu savā sadarbībā ar vardarbīgo dresētāju un šobrīd to turpina arī jaunajā Ziemassvētku programmā "Trīs burvju lāses".

Ņemot vērā zinātnieku un veterinārārstu atzinumus par dzīvnieku labturības problēmām cirkos, daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos jau ir aizliegta. Arī Latvijā ir uzsākti pirmie soļi - Latvijas Republikas Pārtikas un veterinārais dienests ir rosinājis veikt izmaiņas Dzīvnieku aizsardzības likumā un noteikt aizliegumu izmantot cirkos savvaļas sugu dzīvniekus, un Zemkopības ministrija ir izveidojusi darba grupu likumprojekta izstrādei, kurā piedalās arī "Dzīvnieku brīvība".

Preses relīzi sagatavoja biedrība "Dzīvnieku brīvība"

BNS / Foto: ekrānuzņēmums no video