Prezidents piedraud, ka nākamā valdība populismu vairs nevarēs atļauties. VIDEO
Prezidents uzsvēra, ka no jaunās valdības ministru kandidātiem prasīs konkrētus darbus. Viņa vīzija ir par spēcīgu valdību, kas ir nepieciešama valstij.
Politika
2015. gada 17. decembris, 08:37

Prezidents piedraud, ka nākamā valdība populismu vairs nevarēs atļauties. VIDEO

Jauns.lv

Jaunā valdība un politiķi ar populismu nodarboties vairs nevarēs, jo būs jāpieņem daudzi, bet arī būtiski nepopulāri lēmumu, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš norādīja, ka jaunajai valdībai būs jāveic dažādas reformas un šis ir pēdējais brīdis, lai situāciju valstī nostabilizētu un, lai sāktos tās attīstība. Vējonis akcentēja, ka ir jāpabeidz izglītības reforma, kuru nevar vilkt bezgalīgi. Ir jāpieņem lēmums, jo neskaidrība rada neapierinātību sabiedrībā, kas savukārt veicina sociālo spriedzi.

Līdzīgi ir bijis ar bēgļu uzņemšanu par kuru notika diskusijas vasarā. Valdība nav spējusi dot konkrētas atbildes par to, kā bēgļi Latvijā tiks uzņemti un ko viņi darīs pēc statusa saņemšanas. Tas novedis pie sabiedrības neuzticēšanās politiķiem. "Nākamā valdība nevarēs nodarboties ar populismu. Nevarēs kā Ziemassvētku vecītis teikt - tur būs tik miljoni eiro, tur būs tik miljoni eiro. Tā nebūš, jo līdzekļu ir tik, cik viņu ir. Valdībai būs jāstrādā ar nepopulāriem lēmumiem," sacīja Vējonis. Prezidents arī uzsvēra, ka no jaunās valdības ministru kandidātiem prasīs konkrētus darbus. Viņa vīzija ir par spēcīgu valdību, kas ir nepieciešama valstij.

Saruna ar Raimondu Vējoni par nākmās valdības uzdevumiem:


"Vienotība" premjera amatam izvirzīs partijas līderi Solvitu Āboltiņu. Esošās koalīcijas partneris Nacionālā apvienība (NA) vairākkārt kategoriski paziņojuši, ka nepiedalīsies koalīcijā, kuras premjera amata kandidāts būtu "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa. NA šādu vienbalsīgu lēmumu pieņēmuši partijas valdes un Saeimas frakcijas kopsēdē. Savukārt ZZS pavēstīja, ka nestrādās koalīcijā, kurā nebūs NA.

ZZS savu premjera amata kandidātu plāno paziņot 28.decembrī. Neoficiāli tiek minēts, ka ZZS premjera amatam varētu virzīt deputātu Māri Kučinski.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, noslēdzot pirmās sarunas ar partijām par jaunās valdības veidošanu, sacīja, ka šobrīd starp Saeimā esošajiem politiskajiem spēkiem nav atbalsta kādam noteiktam koalīcijas modelim vai premjera amata kandidātam. Viņš izteica aicinājumu Saeimā pārstāvētajām partijām ne vēlāk kā līdz šā gada beigām "nākt ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, piedāvāt Ministru prezidenta kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus".

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA