Kādam jābūt nākamās valdības vadītājam? Atbild Arnis Kaktiņš
Pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.
Viedokļi
2015. gada 17. decembris, 14:01

Kādam jābūt nākamās valdības vadītājam? Atbild Arnis Kaktiņš

Jauns.lv

Kādas īpašības būtu nepieciešamas valdības vadītājam? Rīcībspēja, pieredze politikā. Popularitāte nav galvenais, lai arī Andra Šķēles pirmās valdības laiku stāsta atkārtošanos, kad par premjeru kļuva līdz tam sabiedrībai plaši nepazīstams cilvēks mēs nez vai piedzīvosim.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valdība būtu jāvada cilvēkam, kas to spēj un kas to patiesi vēlas. Cilvēkam, kas spēj sadiegt koalīciju, izveidot ministru kabinetu un vienoties par to, lai Saeima to apstiprina.

Kandidātu uz šo amatu nemaz nav tik daudz. Mēs redzam, ka daudzi, kurus kā potenciālos premjerministra kandidātus, bija nosaukuši masu mediji paši ir no šī amata atteikušies. Tas gan nav nekas jauns. Šāda aina diezgan labi raksturo politisko situāciju Latvijā. To, ka piemērota kandidāta atrašana un valdības vadītāja ievēlēšana nebūs viegls uzdevums. Nav tā, ka premjerministra amata kandidāti stātos rindās un kolonnās un Saeimai atliktu izvēlēties labāko.

Vai par Ministru kabineta vadītāju varētu kļūt Solvita Āboltiņa? Kāpēc gan nē? Viņai ir vēlēšanās vadīt valdību un arī visas īpašības, lai to spētu. Viņa ir racionāla, enerģiska un labi pārzina visas varas spēles un politiskās ietekmes sviras.

Cilvēks, kas daudzus gadus ir bijis viens no Latvijas politikas līderiem Jaunajā Laikā un pēc tam Vienotībā, neapšaubāmi ir apveltīts ar īpašībām, kas nepieciešamas, lai varētu vadīt valdību.

Kā mīnusu iespējams minēt vien to, ka viņa nav pārāk iemīļota tautā, taču nekur Satversmē jau nav ierakstīts, ka valdības vadītājam jābauda visas sabiedrības simpātijas.

Arnis Kaktiņš - pētījumu centra SKDS direktors / Foto: Ieva Lūka/LETA