Andrejs Ēķis: "Premjerministram jābūt līderim"
LNT dibinātājs, kino producents Andrejs Ēķis.
Viedokļi
2015. gada 17. decembris, 14:47

Andrejs Ēķis: "Premjerministram jābūt līderim"

Jauns.lv

Premjerministram jābūt līderim. Cilvēkam, kas spēj sastādīt valstī veicamo darbu dienas kārtību. Saprast kuri darbi ir steidzami, kuri var mazliet pagaidīt. Tāpat nepieciešama stratēģiskā domāšana un spēja sekot līdzi tam, lai pieņemtie lēmumi tiktu īstenoti.

Tas, vai cilvēks ir populārs, vai nepopulārs nespēlē nekādu lomu. Drīzāk otrādi.

Ir politiķi, kurus tik ļoti uztrauc viņu reitingi un pozitīvais tēls, ka tie nav gatavi pieņemt nevienu nopietnu lēmumu. Tas savukārt var kavēt valsts attīstību, radot stagnāciju un pat lejupslīdi. Lai veicinātu valsts izaugsmi, politiķiem jāpieņem arī nepopulāri un nepatīkami lēmumi. Jādara lietas, kuras daudzi cilvēki vērtēs negatīvi un tikai nākotne pierādīs, ka rīcība bijusi pareiza. Šādus lēmumus vieglāk pieņemt spēcīgam, ambiciozam valsts vadītājam, kurš lietas labā gatavs upurēt savus politiskos reitingus.

Vai šāds cilvēks varētu būt Solvita Āboltiņa? Domāju, ka jā. Viņa ir spēcīga personība, kas pratusi izvirzīties par Vienotības līderi un konsolidēt šo partiju, kas savulaik tapa apvienojoties dažādiem politiskajiem spēkiem un arī tagad izceļas ar tās biedru uzskatu dažādību. Lai to spētu, nepieciešamas izcilas līdera dotības un attīstīts organizatora talants.

Āboltiņas politiskie reitingi ir zemi, tomēr sabiedrības vērtējums var mainīties. Ja viņas kandidatūra tiks apstiprināta, tad pietiks ar trijiem, pieciem labiem darbiem, ko viņas vadībā būs veikusi valdība un reitingi atkal aizies uz augšu.

Sliktākais variants būtu ielikt par valdības vadītāju cilvēku, kurš daudziem patīk un tiek atzinīgi vērtēts, jo prot sevi pasniegt, taču ir bailīgs politiķis. Šāds premjers būtu slikts lēmumu pieņēmējs un vājš darbu darītājs.


Andrejs Ēķis – LNT dibinātājs, kino producents / Foto: Evija Trifanova/LETA