Policija neierosina kriminālprocesu par izdemolētu un apzagtu auto. FOTO
Ja nav cietušā iesniegums, policija atsaka ierosināt krimināllietu par „sīkiem” noziegumiem. Tā noticis arī gadījumā, kad Krišjāņa Valdemāra ielā pagājušajā mēnesī tikai izdemolēta un apzagta „Volvo” automašīna.
112
2015. gada 17. decembris, 17:37

Policija neierosina kriminālprocesu par izdemolētu un apzagtu auto. FOTO

Jauns.lv

Sociālā tīkla „Facebook” lietotājus pamatīgi „uzspridzinājis” rīdzinieka Mārtiņa Kossoviča ieraksts, kurā viņš izsaka sašutumu, ka policija atteikusies ierosināt kriminālprocesu par garnadžu apzagto automašīnu. Policija skaidro, ka lietu atteikts ierosināt, jo cietušais neesot uzrakstījis iesniegumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

11. novembrī Kossovičs konstatējis, ka viņa vadītajai automašīnai „Volvo” izsists kreisās puses priekšējais sānu logs un nozagti abi priekšēja lukturi.

Tāpat viņš ir neizpratnē, kādēļ Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Brasas iecirknis atteicis uzsākt kriminālprocesu, jo „nav konstatētas ziņas, kas norāda uz to, ka pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums”.

Par šādu policijas attieksmi Kossovičs „Facebook” vērsies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera, ironiski aicinot viņu prēmēt darbinieku, kurš pieņēmis šo lēmumu.

- inspektoru Čiekuru – Millu: „Viņš ir viens no uzticamākajiem jūsu sargsuņiem, jo pieņēma tik atbildīgu lēmumu un konstatēja, ka šis - bildē redzamais - noteikti nav nekāds noziegums. Pat ne smakas.”

Tāpat Kossovičs atsaucas uz Kalnmeiera izteikumiem, kuros viņš stāstīja, ka policijai neesot resursu, lai pienācīgi izmeklētu „sīkos” noziegumus: „Leitnants Čiekurs paklausīja jūsu viedo ieteikumu! Savukārt es dikti atvainojos, ka uzdrošinājos aizņemto policiju patraucēt, jo te tak uzskatāmi redzams, ka noziedzīga sastāva tik tiešām nav”.

Konkrētajā gadījumā kriminālprocesu atteikts ierosināt pēc Kriminālprocesa 377. panta 8. punkta, kurā noteikts, ka kriminālprocess nav uzsākams, ja nav cietušās personas pieteikuma. Šajā gadījumā tā arī bijis – cietušā puse nav uzrakstījusi iesniegumu, ka vēlas, lai policija ierosina kriminālprocesu.

Valsts policijas preses pārstāvis Tomass Sadovskis Kasjauns.lv skaidro: „Kriminālprocess nav uzsākts, jo nav saņemts iesniegums no automašīnas īpašnieka – kāda uzņēmuma, kas var būt cietusī persona šajā gadījumā. Respektīvi, nav cietušās personas pieteikuma tādā kriminālprocesā, kuru var uzsākt tikai uz šīs personas pieteikuma pamata. Otrkārt, pats iesniedzējs ir savā pašrocīgi rakstītajā un parakstītajā iesniegumā norādījis, ka raksta to tikai informācijas sniegšanai un „priekš KASKO”, norādot, ka kriminālprocesu nevēlas. Ņemot vērā abus apstākļus, ir pieņemts lēmums par kriminālprocesa neuzsākšanu”.


Kasjauns.lv/Foto: Facebook