Anda Rožukalne: "Atkal tiek novilcināts nozīmīgs lēmums mediju tirgus sakārtošanai"
Mediju eksperte Anda Rožukalne.
Viedokļi
2015. gada 17. decembris, 20:35

Anda Rožukalne: "Atkal tiek novilcināts nozīmīgs lēmums mediju tirgus sakārtošanai"

Jauns.lv

Saeimai lemjot uz gadu atlikt grozījumu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā pieņemšanu, atkal tiek novilcināts nozīmīgs lēmums gan mediju tirgus, gan mediju darbības sakārtošanai, sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore Komunikācijas studiju katedras vadītāja Anda Rožukalne.

"Tas, ka lēmums ir atlikts, nozīmē to, ka turpināsies haoss, tā ir arī zināmas atbildības likšana uz Satversmes tiesas (ST) spriedumu," sacīja Rožukalne. "Tomēr tika dots pusotrs gads, lai pārkārtotu savas darbības un piemērotos grozījumiem, bet nu viss ir apstājies, un tikai pēc gada kaut kas tiks lemts."

Kā norāda Rožukalne, tas rada nestabilitāti un neļauj attīstīties. "Grozījumi tika pieņemti, lai risinātu problēmas - nelegālo retranslāciju, tirgus kropļošanu. Šī lieta diemžēl nav atrisināta."

"Lēmums nedarīt neko un gaidīt ST spriedumu turpinās nestabilitāti jau tā nestabilajā radio tirgū, kur ir ļoti augsta konkurence, bet skaidrības nav nekādas," piebilda Rožukalne. 

Saeimas deputāti šodien galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas likumā, nosakot, ka uz gadu atliek iepriekš pieņemto grozījumu spēkā stāšanos, kas cita starpā nosaka daļas radiostaciju pāreju uz raidīšanu valsts valodā.

Deputāti tā rīkojās, jo attiecīgās normas ir apstrīdētas Satversmes tiesā, un atlikšanas mērķis ir rast iespēju ST līdz apstrīdētās normas spēkā stāšanās dienai izvērtēt tās atbilstību valsts pamatlikumam, izriet no šodien pieņemto grozījumu anotācijas.

Jaunais risinājums paredz, ka līdz 2017.gada 1.janvārim tiek atlikta iepriekš paredzētā valodu dalījuma stāšanās spēkā. Tām radiostacijām, kas jau bija gatavojušās pāriet uz vienu apraides valodu, tagad būs iespēja līdz 2017.gada 1.janvārim turpināt raidīt vairākās valodās licencē noteiktajā proporcijā vai pāriet uz vienu apraides valodu.

Viena no atliktajām normām paredzēja, ka elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programma, kuram izsniegtajā radio programmas apraides atļaujā ir noteikts vai no tās izriet, ka radio programmas daļa valsts valodā nedrīkst būt mazāka par 50%, sākot ar 2016.gada 1.janvāri, ir valsts valodā. Tagad šī regulējuma ieviešana atlikta par gadu.


LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA