Par "Gada gleznu" šogad izvēlēta Zigurda Poļikova "Šķūnis"
Zigurda Poļikova glezna "Šķūnis".
Kultūra
2015. gada 18. decembris, 19:01

Par "Gada gleznu" šogad izvēlēta Zigurda Poļikova "Šķūnis"

Jauns.lv

Par "Gada gleznas" laureātu šogad kļuvis Zigurds Poļikovs ar gleznu "Šķūnis", informēja konkursa organizatori.

Poļikovs ir mākslinieks, kurš strādā izteikti abstraktā manierē, savā darbā tēlojot Latvijas dabu un tai raksturīgos artefaktus.

Mākslinieks ir dzimis 1955.gada 15.augustā. Viņš dzīvo un strādā Saldū. Kopā ar Talsu Krūmu mākslas grupu Poļikovs piedalījies izstādēs Zviedrijā, Beļģijā, Turcijā, Čehijā, Lietuvā un Igaunijā.

Uzvarētāju, atbilstoši konkursa tradīcijai, vienpersoniski katru gadu izvēlas cits eksperts. Šogad to darīja māksliniece Džemma Skulme. Poļikova glezna par uzvarētāju tika atzīta 56 dalībnieku konkurencē.

Konkurss šogad norisinās jau 22. reizi. To organizē "Swedbank Private Banking" un Agijas Sūnas galerija.

"Šogad pieteikto darbu klāstā dominē izteikti reālistiski darbi. Mazāk redzamas abstraktas, dekoratīvas kompozīcijas. Redzam, ka pārsvarā mākslinieki pievērsušies sadzīvisku dzīves norišu, arī ainavu tēlojumam. Īpašs prieks par "Gada gleznas" uzvarētāju Poļikovu, kurš šajā gadā atzīmēja apaļu 60 gadu jubileju," komentējot šogad pieteikto darbu loku, stāstīja Agijas Sūnas galerijas dibinātāja un vadītāja Agija Sūna.

"Gada gleznai" izvirzīto autoru darbi skatāmi Dailes teātra Mākslas telpā stundu pirms katras Dailes teātra izrādes, kā arī izrāžu laikā. Skatītāji savu vērtējumu par šogad balvai pieteiktajiem darbiem var sniegt līdz 2016.gada 23.janvārim, balsojot Dailes teātrī.

"Gada glezna" ir viens no senākajiem kultūras atbalsta projektiem Latvijas jauno laiku mākslas vēsturē. Iesniedzamajiem darbiem ir divi nosacījumi - autoriem jābūt profesionāliem māksliniekiem un gleznām jābūt radītām konkursa norises gadā. Konkursa vērtēšanas sistēma aizgūta no Japānas, jo tajā iesniegtos darbus katru gadu vērtē viens eksperts - Latvijas mākslinieku vidū un sabiedrībā atzīta radoša personība.

Pērn ''Gada gleznas'' laureāte bija Māra Vaičunas. Iepriekš balvu ieguvuši arī tādi mākslinieki kā Ritums Ivanovs, Edvards Grūbe, Aija Jurjāne, Vija Maldupe un citi.

BNS/Publicitātes foto