Sabiedrība
2015. gada 18. decembris, 21:33

Notāriem tiesības slēgt laulības plāno uzticēt no 2017.gada 1.septembra

Jauns.lv

Zvērinātiem notāriem tiesības slēgt laulības plāno uzticēt no 2017.gada 1.septembra, piektdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Likumprojekts, kas paredzētu notāriem iespēju lietišķā vidē salaulāt pārus, jau iesniegts Ministru kabinetā. Ja tas gūs valdības un pēc tam arī Saeimas atbalstu, tad blakus baznīcai un dzimtsarakstu nodaļām spēles laukumā parādīsies trešais, norāda raidījums.

"Esam gan paredzējuši spēkā stāšanās datumu 2017.gada 1.septembri, ņemot vērā to, ka ir jāpielāgo sistēmas, jāsakārto, lai notāri arī var strādāt ar sistēmām," raidījumam skaidroja Tieslietu ministrijas (TM) Vaslsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina.

"Es vairāk redzu, ka pie notāra vairāk atnāks tie, kuri šobrīd nav aizgājuši nekur un negrasās iet nekur, bet pie notāra tomēr atnāktu un savas attiecības sakārtotu," vērtēja Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Sandra Stīpniece.

Notāri un arī TM ir pārliecināti, ka šāda trešā izvēle rosinās arvien vairāk pāru juridiski sakārtot attiecības, un to pamato arī ar faktu, ka turpina saņemt jautājumus no cilvēkiem, kad šāda iniciatīva sagaidīs dienasgaismu.

Taču Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs saskata notāru lobiju un merkantilas intereses. Viņš retoriski vaicā, kāpēc šādas tiesības netiek piešķirtas arī citām juristu grupām, un uzskata, ka, vienkāršojot laulību noslēgšanu, izzudīs tradīcijas.

"Nu tad varbūt atsakāmies arī no bēru ceremonijas kā tādas, uzticam notāram. Pasakām notāram, ka, lūk, tajā un tajā morgā ir mironis un šo mironi aizgādājiet  diennakšu laikā uz kapiem un viss, nevajag tērēties ar puķēm, sērīgu mūziku klausīties un atvadu runu," sprieda Borovkovs.

Ja nākotnē notāriem piešķirs tiesības laulāt, tad šāda laulības noslēgšana pārim varētu izmaksāt līdz 100 eiro. Dzimtsarakstu nodaļā laulību bez ceremonijas patlaban var reģistrēt par 14 eiro.

Patlaban notāri var noformēt laulību šķiršanu. Piecu gadu laikā pie notāriem šķirti jau gandrīz 25 000 laulību. Visaktīvākais bijis tieši pirmais gads, kad kā alternatīvu tiesai arī notāri sāka piedāvāt pāriem šādi sakārtot attiecības.

TM norāda, ka līdz ar šādas alternatīvas ieviešanu ir izdevies krasi samazināt tiesu noslodzi, kas arī bijis viens no mērķiem. Vairāk nekā 70% laulību tiek šķirtas pie notāra, bet pārējās mazāk nekā 30% - tiesās.

LETA/Foto: Shutterstock